Cito-toets van start - Doe de test zelf

1 februari 2011 om 07:39
nl
Het moment van de waarheid is aangebroken voor de leerlingen van groep 8. Dinsdag gaat de Cito-toets van start. De uitslag van de test helpt leerlingen en hun onderwijzers het juiste type middelbare school te kiezen.
Geschreven door

Ruim 157.000 kinderen van circa 6200 basisscholen in Nederland buigen zich de komende drie dagen over de opgaven van de Cito-Toets. Dit jaar doet 85 procent van de basisscholen mee, evenveel als vorig jaar.

Ben je benieuwd wat de leerlingen van groep 8 allemaal moeten weten? Ben je benieuwd wat je er zelf van bakt? Doe hier de Cito-toets. Klik rechts in het menu op 'Eindtoets voor ouders' en je krijgt twintig vragen over rekenen, taal en wereldoriëntatie op het niveau van een twaalfjarige. Je krijgt na afloop direct te zien hoeveel je er goed had. Door technische problemen bij Cito kan het lang duren voor de test geladen is.
Paniek
Voor veel kinderen en hun ouders is de toets erg belangrijk. Een zo hoog mogelijke score is het doel en daarom worden sommige leerlingen in de laatste weken voor de toets klaargestoomd met cursussen, bijles en stapels oefentoetsen. Op basisschool De Doelakkers in Hilvarenbeek doen ze niet zo paniekerig over de test. Marga Paridaans, leerkracht van groep 8, zegt zo normaal mogelijk om te gaan met de toets zodat de kinderen zich niet al te druk maken.

Op de Vrije School Brabant in Eindhoven wordt de test helemaal niet afgenomen. Directeur Ray Kusters vindt de toets in deze vorm, met nadruk op cognitieve kennis, ongeschikt. "Wij willen meer van onze kinderen weten."
Vragen
De Cito-toets heeft dit jaar een verplicht deel met tweehonderd meerkeuzevragen over taal, rekenen en wiskunde, en studievaardigheden. Daarnaast kunnen scholen meedoen met het onderdeel wereldoriëntatie. Kinderen die deze negentig opgaven onder hun neus krijgen, moeten vragen beantwoorden over onder meer geschiedenis.
Problemen
Er waren maandag wel meteen wat opstartproblemen. Bij basisscholen waar ze de toets digitaal maakten, was de site tijdelijk onbereikbaar. Later op de ochtend was het probleem verholpen. Ook de test voor ouders kon niet altijd worden geladen.

Op openbare basisschool de Sleutelaar in Bladel zou een leerling de Niveau-toets digitaal maken. De andere leerlingen maken de toets op papier. Het kind dat de Niveau-toets online zou maken, kon dinsdagmorgen niet beginnen aan de vragen. ,,Het scherm bleef uren hangen bij de eerste vraag'', aldus directeur John van Rijsingen. Vervolgens kreeg hij een uur lang het Cito niet aan de telefoon. De school liet de leerling alvast schriftelijk enkele vragen maken. Op basisschool De Klimop in Reusel konden drie leerlingen pas om half elf inloggen. Een van de kinderen werd na een uur weer uit het systeem gegooid, zegt Roy Pellegrom, leraar van groep acht. Hij is verontwaardigd dat de site overbelast raakte,

ondanks dat Cito al lang weet hoeveel kinderen de toets moeten maken.

De uitslag van de toets wordt in de week van 28 februari bekend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!