Provincie blij met crisismaatregelen

DEN BOSCH - De provincie Brabant is tevreden over het effect van een uitgebreid pakket maatregelen dat bijna twee jaar geleden werd genomen naar aanleiding van het uitbreken van de kredietcrisis. "De maatregelen hebben duidelijk effect gehad", zei gedeputeerde Lily Jacobs dinsdag tijdens een bijeenkomst in het provinciehuis waar ze de resultaten presenteerde.

In totaal stelde de provincie destijds 400 miljoen euro beschikbaar aan bouwbedrijven, huizenkopers en woningbezitters om de economie draaiende te houden. Er is tot eind vorig jaar ongeveer 222 miljoen euro gebruikt, voor het grootste deel aan leningen.
Innoveren<br />Meer dan zeventig bedrijven maakten gebruik van een lening om te kunnen blijven innoveren tijdens de recessie (samen 16,8 miljoen euro). Ruim 2300 Brabanders kregen hulp bij de koop van een woning en projectontwikkelaars bouwden 3650 nieuwbouwwoningen (alles bij elkaar 128 miljoen euro).
Ruim drieduizend Brabanders maakten gebruik van subsidie om energiebesparende maatregelen aan hun woning te laten uitvoeren. Er werden acht monumenten gerestaureerd met leningen van de provincie.
Voorbij<br />Volgens Peter Swinkels is de economische crisis die Brabant twee jaar geleden extra hard trof bijna voorbij. Dat zei Swinkels, voorzitter van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging op het congres in Den Bosch waar de anti-crisismaatregelen van de provincie werden besproken.
Volgens Swinkels staat Brabant er nu beter voor dan twee jaar geleden. Vertegenwoordigers van de bouwsector en de metaalsector waren het daar niet mee eens. In de bouw hebben vijfduizend mensen hun werk verloren. En veel metaalbedrijven hebben ingeteerd waardoor ze nu zonder geld zitten.
Iedereen was het er wel over eens dat de provincie de crisis goed heeft aangepakt. Brabant was de eerste provincie in Nederland die met een pakket van crisismaatregelen kwam.
Deel dit artikel: