Video

Oud-werknemer wil MSD kopen

14 februari 2011 om 09:50
nl
Biotechbedrijf Pantarhei Bioscience wil het overgrote deel van MSD, het voormalige Organon in Oss overnemen. De directeur van Pantarhei werkte 13 jaar bij Organon.
Geschreven door

Het bedrijf met hoofdkantoor in Zeist heeft dit voorstel vorige week woensdag gedaan aan Merck/MSD, de Amerikaanse eigenaar van het bedrijf in Oss. Dat heeft directeur Herjan Coelingh Bennink van Pantarhei gezegd. Dit terwijl er al maandenlang met andere bedrijven wordt gesproken over eventuele overname en maandag de finale beslissing valt. Dinsdagochtend wordt het personeel van MSD/Organon geïnformeerd.
Oud-werknemer
Pantarhei is opgericht door Coelingh Bennink. Hij is een voormalig directeur onderzoek en ontwikkeling gezondheidszorg voor vrouwen bij Organon. Coelingh Bennink werkte dertien jaar bij Organon. In 2000 richtte Coelingh Bennik het biotechbedrijf Pantarehei, een 'spin-off' van Organon, op.
Boekhoudfraude
De tweede man bij Pantarhei is Michiel Meurs, die tot februari 2003 de financiële topman van Ahold was. Hij trad af omdat hij in verband werd gebracht met een omvangrijke boekhoudfraudezaak. Meurs was verantwoordelijk voor het tekenen van zogenaamde 'side letters', waardoor Ahold de volledige omzet van dochterbedrijven bij de omzet van het moederbedrijf zelf kon optellen.

Dit terwijl in werkelijkheid Ahold niet de volledige zeggenschap had over deze dochterbedrijven. In mei 2006 werd Meurs veroordeeld wegens valsheid in geschrifte en misleiding van de accountant en beleggers. Hij kreeg negen maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 225-duizend euro. Ook moest hij Ahold 600.000 euro terugbetalen. Michiel Meurs is sinds 2007 financieel directeur van Pantarhei.
Massaontslag
Vorig jaar kondigde het moederbedrijf van MSD, het Amerikaanse Merck, aan dat er 2175 banen in Oss zouden verdwijnen. Na protest van de vakbonden en de ondernemingsraad besloot Merck te onderzoeken of er ook nog andere mogelijkheden zijn.
Overname
De onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling, goed voor duizend banen, verdwijnt in ieder geval naar Amerika. Met een overname door Takeda Pharmaceuticals zouden er 700 banen gered zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.