Vierde ronde Omroep Brabant docu-wedstrijd Brabantse Beauties

BREDA - Voor de vierde keer organiseert Omroep Brabant een contest voor Brabantse filmmakers onder de titel Brabantse Beauties. In de vorm van een wedstrijd daagt Omroep Brabant film- en televisiemakers uit om met een goed idee voor een documentaire te komen.
Maximaal zes documentairefilms worden door Omroep Brabant ondersteund met een startsubsidie. Twee van deze producties worden gereserveerd voor studenten aan de Academie Sint Joost in Breda. De deadline is 3 september 2012 om 12.00 uur.

Eerdere thema's waren 'Liefde in Brabant' (2009) en 'Brabant Bloeit' (2010). Een deskundige jury onder leiding van Monique van de Ven heeft een selectie uit deze films gemaakt en doet dat ook deze vierde keer.

Startkapitaal en producent
De filmmakers krijgen van Omroep Brabant een startkapitaal en producent toegewezen. Van de eerste serie zijn de eerste drie films in première gegaan tijdens het Internationaal Film Festival Breda van 2011. Andere producties waren eind 2011 bij Omroep Brabant te zien. Er is ook een flink aantal films in productie.

De vierde ronde is nu begonnen.

Voorwaarden voor inschrijving
De voorwaarden om je in te schrijven met een plan voor de documentairereeks Brabantse Beauties:
- Het onderwerp van het filmplan sluit aan bij het thema Brabantse Beauties.
- Het onderwerp van de film heeft een duidelijke relatie met de provincie Noord-Brabant.
- De film moet toegankelijk zijn voor een groot kijkerspubliek.
- Het verhaal van de film moet in 24 minuten te vertellen zijn. Dit is de lengte die alle films zullen hebben.
- De indiener van het plan (kandidaat) is tevens de persoon die de film als regisseur/maker wil gaan maken.
- De kandidaat is een audiovisueel maker die een overtuigende band/link heeft met Brabant. Dit kan een link zijn als b.v. woonplaats of werk, maar kan ook van een andere aard zijn. Het oordeel over deze regel is aan Omroep Brabant.
- De kandidaat heeft aantoonbare en relevante ervaring als audiovisueel maker door middel van opleiding, werkervaring en/of een eigen audiovisuele productie.
- Ook studenten aan de relevante opleidingen in Brabant komen in aanmerking voor dit project. De student zal de jury wel moeten overtuigen van haalbaarheid qua tijdsbesteding en/of eventuele inpasbaarheid bij de studie.
- De kandidaat moet bereid zijn in een professioneel kader te werken. Dit houdt onder meer in dat de kandidaat bereid is met een professionele crew te werken, maar kan bijvoorbeeld ook betekenen dat de maker bereid is met een ervaren coach te werken.
- De kandidaat moet bereid zijn de film te laten produceren door één van de producenten die door de omroep bij dit project zijn betrokken.
- De kandidaat moet medio september 2012 beschikbaar zijn om zijn of haar plan te pitchen aan de jury. De kandidaat wordt via e-mail uitgenodigd.
- Per kandidaat mag slechts één voorstel worden ingediend.
- Voor het indienen van het voorstel moet gebruik worden gemaakt van het formulier dat hier te downloaden is.

De procedure en planning
De procedure en planning voor de documentaire-televisieserie Brabantse Beauties:
- De deadline voor het indienen van de plannen is 3 september 2012, 12:00 uur.
- De voorstellen kunnen alleen per e-mail worden ingediend: beauties@omroepbrabant.nl
- De voorstellen moeten begeleid gaan van een recente CV/filmografie in een meegestuurd bestand (RTF, MS Word of PDF). Een hyperlink naar een website is dus níet voldoende.
- De filmplannen worden direct na sluiting doorgestuurd aan de juryleden.
- Evident ongeschikte of onhaalbare voorstellen worden door Omroep Brabant niet aan de jury voorgelegd. Datzelfde geldt voor voorstellen van makers die niet aan de voorwaarden voldoen. Bij een groot aantal inzendingen wordt ook uit de overige inzendingen een voorselectie gemaakt om spoedige jurering mogelijk houden. De kandidaten worden hiervan via e-mail op de hoogte gebracht.
- De jury bestaat uit twee vertegenwoordigers van Omroep Brabant, een vertegenwoordiger van of namens de provincie Noord-Brabant en een vertegenwoordiger van de documentaire-/filmwereld.
- De makers presenteren zichzelf en hun plan medio september 2012 aan de jury die de uiteindelijke keuze zal maken. Criteria bij de selectie zijn voornamelijk: haalbaarheid, originaliteit van onderwerp, filmische benadering en uitwerking van de thematiek, geschiktheid in het totaal van de serie, eerder werk van de maker, toegankelijkheid voor een breed Brabants publiek, gelaagdheid van het verhaal (willekeurige volgorde).
- Geselecteerde projecten worden verdeeld over vier door de omroep geselecteerde producenten. Makers kunnen dus expliciet níet zelf een producent uitkiezen of de film zelfstandig produceren. De financiële bijdrage van Omroep Brabant wordt dan ook niet aan de maker, maar aan de producent die het project onder zijn hoede neemt ter beschikking gesteld.
- De vertoningsdata zijn afhankelijk van de tijd die het kost om fondsen te werven en om de film te maken. De films hoeven niet per sé gelijktijdig af te zijn.
- Over de selectie van de jury is geen correspondentie mogelijk.

Contact
Vragen? Mail naar beauties@omroepbrabant.nl