Bedrijfsleven loopt warm voor zonne-energie

EINDHOVEN - Zonne-energie staat stevig in de belangstelling van de regionale technische industrie. Zo blijkt uit onderzoek onder bedrijven in de Brainport-regio. Daaruit blijkt dat het aantal bedrijven daar dat iets met zonne-energie doet in de honderden loopt.
Om deze initiatieven te stimuleren organiseerde Mikrocentrum in samenwerking met de High Tech Campus Eindhoven vier speciale bijeenkomsten, die werden bezocht door bijna 1300 ondernemers uit de regio. Geprobeerd wordt om deze bedrijven meer met elkaar te laten samenwerken om meer slagkracht te krijgen.
Tijdrovend
De High Tech Campus Eindhoven ondersteunt die samenwerking. "Technologie-ontwikkeling door een enkel bedrijf is verleden tijd, het is te duur en te tijdrovend. Door Open Innovatie kunnen solar-spelers veel sneller, beter en goedkoper ontwikkelen. High Tech Campus Eindhoven levert daarvoor, samen met de TU/e, een belangrijke basis. Op het terrein bevindt zich een groeiend aantal ondernemingen dat op solar-gebied actief is (10% van de ruim negentig bedrijven), waaronder ECN, Holst Centre, Free Energy Consulting en SunCycle, en een aantal samenwerkingsplatforms zoals KIC InnoEnergy en Solliance", aldus de High Tech Campus Eindhoven.
Vertrekpunt
Op 2 maart wordt op de campus het plan 'Zon op het Zuiden' gepresenteerd aan het ministerie van Economische Zaken. Het plan werd gemaakt op initiatief van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). John Blankendaal: "Mikrocentrum en de BOM toonden tijdens deze vier Solar Technology bijeenkomsten de hedendaagse ontwikkelingen op het gebied van zonnestroom. De roadmap 'Zon op het Zuiden' geeft een toekomstrichting aan en de workshops zijn een uitstekend vertrekpunt voor het vervolg. Samen kunnen we de ambities van de Nederlandse solar-bedrijven ondersteunen."