BZW: kabinet moet ingrijpen om MSD te redden

TILBURG - Premier Mark Rutte en minister Maxime Verhagen moeten snel persoonlijk ingrijpen om een oplossing te vinden voor de reorganisatie van MSD-Organon in de regio Oss. Dat schrijft voorzitter Peter Swinkels Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging en drie Osse ondernemersverenigingen in een brief aan het kabinet.

Arbeidsplaatsen<br>"Als er niets gebeurt, verliest Nederland naast vele honderden hoogwaardige arbeidsplaatsen ook veel specialistische kennis uit een van zijn economische topsectoren", zo staat in de brief.
BZW<br>De brief van de BZW is geschreven samen met de drie Osse ondernemersverenigingen Toekomst in Bedrijven Oss (Tibo), Ondernemers Verbond Oss (OVO) en de Osse Industriële Kring (OIK). Vorige week werd bekend dat Merck, het Amerikaanse moederbedrijf van MSD in Oss, niet akkoord gaat met gedeeltelijke verkoop van het bedrijf.
Ondernemingsraad<br>Volgende week vrijdag dient een kort geding van de ondernemingsraad, vakbonden en de Raad van Commissarissen tegen de MSD-directie en het Amerikaanse moederbedrijf Merck. De BZW heeft weinig vertrouwen in de uitkomst en is bang dat Merck op korte termijn toch stopt met onderzoek en ontwikkeling in Oss. Daarom dat ook de ondernemersverenigingen nu een klemmend beroep op de premier en minister van Economische Zaken, doen om alles in het werk te stellen om deze activiteiten te behouden.
Beroep<br>"Wij doen een dringend beroep op u en de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie om nogmaals uw goede betrekkingen met de Amerikaanse overheid en met Merck in de Verenigde Staten aan te wenden om MSD-Organon voor Nederland te behouden. Daarbij vertrouwen wij op de bereidheid van het kabinet om ook financiële middelen in te zetten als financiële motieven van Merck een obstakel voor een passende oplossing zouden vormen", aldus de brief.
Gevolgen<br>Als de specialistische kennis en hoogwaardige werkgelegenheid van MSD-Organon verdwijnen, heeft dat volgens de BZW niet alleen dramatische gevolgen voor de werknemers van het bedrijf en de regionale economie. Ook het behoud van de hele zogenaamde topsector life sciences voor Nederland staat daarmee op het spel, zo schrijven de ondernemersverenigingen in de brief.
Kabinet<br>"Het kabinet Rutte heeft onlangs negen economische topsectoren benoemd, waaronder farma en health ofwel life sciences. Wij staan achter dat industriebeleid", aldus BZW-voorzitter Peter Swinkels. "Maar het mag nooit zo zijn dat een van die negen sectoren plotseling uit Nederland verdwijnt. Deze sector krijgt een gevoelige dreun wanneer er geen oplossing voor MSD-Organon komt. Het is namelijk één van de belangrijkste en meest innovatieve Nederlandse bedrijven in die sector. Het kabinet kan nu laten zien dat het echt werk maakt van dat industriebeleid. Omdat er haast is geboden, vinden wij dat premier Rutte nu in goede samenspraak met minister Verhagen persoonlijk en per direct in actie moet komen. Het spreken en schrijven over industriebeleid is mooi, maar het kabinet moet nu ook de tanden laten zien. De regio Oss maar ook de hele Nederlandse economie wordt geschaad als er niets gebeurt. Het is erop of eronder. Het kabinet heeft nu de kans om te laten zien of het serieus werk maakt van het industriebeleid", aldus de ondertekenaars van de brief.
Meer over dit onderwerp:
bzw msd rutte swinkels merck
Deel dit artikel: