Dick Goossens 'Koning van de Metworst'

BOXMEER - Dick Goossens uit Boxmeer mag zich een jaar lang de 'Koning van de Metworst' noemen. Hij won in de finale met ruime afstand van Randy Hendriks. Maandag streden veertien vrijgezelle Boxmeerse mannen om de titel. Ze willen de metworst van zo'n vijf meter erg graag in bezit krijgen.
Het metworstrennen is in Boxmeer een eeuwenoude traditie. Het komt uit de middeleeuwen, toen een jonkvrouw in een koets vast kwam te zitten in de modder. Een aantal nobele jongemannen op paarden kwamen haar toen redden. Ze schonk hen onder andere een metworst, om haar dankbaarheid te tonen.
Sindsdien mogen vrijgezelle mannen uit Boxmeer sinds jaar en dag strijden om de metworst. Dit jaar kruipen veertien jongens op een paard. "En dat zijn alleen jongens uit Boxmeer", zo stelt een van de organisatoren.
In Sint-Anthonis proberen ze daar een stokje voor te steken. Inwoners van het dorp hebben een deelnemend paard gesponsord. "Dat mag", aldus de organisatie. "Maar dat paard wordt bereden door iemand uit Boxmeer."
Meer over dit onderwerp:
metworstrennen carnaval