Boek over bende van Oss in de maak

AMSTERDAM - Historicus en cultuurdeskundige Gerard Rooijakkers gaat samen met historicus Leo Hoeks een boek schrijven over de 'Bende van Oss'. Aanleiding is de film over de roemruchte bende uit Oss, waarvan de opnames zondag zijn gestart. Vijf vragen aan co-auteur Gerard Rooijakkers.
Waarom een boek over de 'Bende van Oss'?
"Het boek verschijnt in samenwerking met regisseur André van Duren. Ik was zelf bij de film betrokken als historisch adviseur en zo kwamen we uiteindelijk op het idee om een boek te schrijven naar aanleiding van de film. Een soort van 'Making of' van de film. Er is goed over nagedacht en bewust gekozen voor een samenwerking."
Wat is het doel van het boek?
"Doel van het boek is om mensen beter inzicht te geven in de feiten. Als mensen de film gezien hebben en meer geïnteresseerd zijn in de bende van Oss, dan kunnen ze het boek lezen. In het boek zal dus ook veel historisch beeldmateriaal te vinden zijn. Het boek moet de film ondersteunen en tegelijkertijd beschrijven we de historische achtergronden van de Bende van Oss. De tweede slag in het boek die wordt gemaakt is de verbeelding van de film. We laten zien hoe de film zich verhoudt ten opzichte van het boek en we proberen uit te leggen waarom bepaalde keuzes in de film zijn gemaakt. Noem het een handboek bij de film."
Komt het boek er mede door uw interesse voor de bende van Oss?
"Nee, ik ben niet geïnteresseerd in de bende van Oss. Ik ben er ook niet door gefascineerd. Ik ben historiscus en weet veel over volksgroeperingen en in dat opzicht vind ik het interessant. In die hoedanigheid ben ik ook gevraagd om te adviseren bij de totstandkoming van de film."
Wat vindt u van het idee van de film?
"Ik vind het een goed plan dat er een film over de bende van Oss wordt gemaakt. Het werd tijd dat er een film kwam. Het verhaal leent zich ook goed voor een film. Er komen actuele zaken in voor, zoals de val van de vierde regering Colijn, de botsingen tussen de katholieken en de protestanten, het ontstaan van de SP... Er zitten genoeg interessante elementen in. Ik vind ook dat André van Duren een heel goed script heeft geschreven. En er is een toenemende belangstelling voor Brabant. Daar hebben de New Kids natuurlijk ook voorgezorgd met Maaskantje, maar dat is een goede ontwikkeling."
Is de naam 'bende van Oss' niet overdreven gezien de feiten?
"Er was geen sprake van een bendestructuur, dat klopt. Maar in die tijd werd er gesproken over de Osse bende, dus historisch gezien is het correct om te spreken van de bende van Oss. In de moderne evolutie van een bende gaat het om wisselende allianties. Dat was vroeger al en dat is nu nog steeds zo. We spreken nu ook over de georganiseerde crimininaliteit, ook omdat er nooit sprake is van een centrale figuur."Meer over dit onderwerp:
bende van oss