Justitie in beroep: Andy van den Hurk niet vrij

DEN BOSCH - Andy van den Hurk blijft tot zeker maandagmorgen vastzitten. Justitie heeft appèl aangetekend tegen het besluit van de rechter-commissaris bij de rechtbank in Den Bosch. Die besloot vrijdagmiddag de voorlopige hechtenis van Van den Hurk niet te verlengen.
Van den Hurk zit sinds 8 maart vast. Hij heeft in zijn Engelse woonplaats Stevenage opgebiecht dat hij in 1995 zijn Eindhovense stiefzusje Nicole heeft omgebracht. De Raadkamer in Den Bosch behandelt het beroep maandagmorgen.
Van den Hurk (36) werd afgelopen woensdag door de Engelse autoriteiten uitgeleverd aan ons land. Hij werd vrijdagmorgen voorgeleid. Volgens de rechter-commissaris bij de rechtbank in Den Bosch zijn er geen redenen hem langer vast te houden.
Strafrechtdeskundige
Volgens strafrechtdeskundige Peter Tak is het logisch dat Van den Hurk in eerste instantie is vrijgelaten. Kennelijk heeft justitie niet meer bewijs dan de bekentenis op Facebook. En dan kan de rechter-commissaris niet anders dan hem vrijlaten. "Natuurlijk gaat justitie dan in beroep, ze zullen een druk weekend krijgen om in het dossier op zoek te gaan naar iets waardoor ze hem langer vast kunnen houden." Dat hij wel is opgepakt naar aanleiding van die bekentenis is volgens Tak niet raar. "Het is de taak van politie en justitie om dan te kijken of er bewijs is om die bekentenis te staven. Dat bewijs lijkt tot nu toe dus niet gevonden, blijkt uit de uitspraak van de rechter.
Arrestaties
De zaak deed in de jaren negentig veel stof opwaaien, naast Andy werd ook de stiefvader van Nicole, zanger Ad van den Hurk, midden jaren negentig gearresteerd. Beiden mannen werden destijds ook weer vrijgelaten.
Ad van den Hurk vermoedt dat zijn zoon de dader is: "Ik ben er zelfs van overtuigd", zei hij tegen Omroep Brabant.