Video

Zestien jaar geëist in zaak-Chahbouni

3 april 2011 om 15:23
nl
De officier van Justitie heeft maandag bij de rechtbank in Den Bosch zestien jaar cel geëist tegen een man uit Zaltbommel voor moord op Bosschenaar Youssef Chahbouni.
Geschreven door

De 24-jarige Youssef M, bijgenaamd de Bommelaar, zou het fatale schot gelost hebben in april 2009. Tegen de voortvluchtige medeverdachte Mohammed el A. uit Den Bosch werd vier jaar cel geëist. Tegen de twee andere medeverdachten, Nabil el A. en Mohammed F., die inmiddels op vrije voeten zijn, zijn onvoorwaardelijke straffen geëist voor de duur van hun voorarrest.
Ruzie om geld
Chahbouni werd in het hoofd geschoten tijdens een massale vechtpartij tussen Marokkaanse jongeren in de Bossche wijk Kruiskamp. De hoofdverdachte had eerst een waarschuwingsschot in de lucht afgevuurd. Daarna is volgens hem het pistool per ongeluk nog een keer afgegaan. Ruzie om geld en een klap waardoor iemand minutenlang buiten westen raakte, zouden de aanleidingen zijn geweest van de vechtpartij. Daarbij waren tientallen mensen aanwezig.

De eerste confrontatie tussen de groepen was bij buurthuis de MIX in de wijk De Kruiskamp. Daarna verplaatste het gevecht zich naar de Egbert Kortenaerstraat in Den Bosch, waar de dodelijke schietpartij plaatshad.
Pleidooi
Nadat de officier van justitie haar eis had uitgesproken, ontstond in de rechtbank een woordenwisseling tussen De Bommelaar en familie van Chahbouni. Buiten de rechtszaal was er nog een handgemeen tussen aanhangers van beide partijen.

De advocaat van M., Van de Biezen, wilde geen toelichting geven op de geëiste straf uit angst voor bedreigingen uit de omgeving van het slachtoffer. Vrijdag houdt Van de Biezen zijn pleidooi.
Ophef
De dood van Chahbouni veroorzaakte veel onrust in de Kruiskamp. Er werd een stille tocht georganiseerd waarin zo'n zeshonderd mensen meeliepen.
Griffiers geschorst
In november bepaalde de rechter dat er een uitgebreid onderzoek kwam naar het vermeende lek in de rechtszaak naar de dood van Youssef Chahbouni. Er werden twee griffiers aan de tand gevoeld door de rechter-commissaris en de advocaten. Het bestuur van de rechtbank in Den Bosch had de griffiers de toegang tot het Bossche Paleis van Justitie ontzegd.

Het besluit werd genomen omdat de griffiers als getuige worden gehoord door de rechter-commissaris. Ook mogen zij geen contact meer hebben met collega's, aldus een woordvoerder van de rechtbank. De zaak werd eerder stilgelegd, omdat de griffier van de rechtbank Den Bosch gevoelige informatie zou hebben gelekt. Zo zou de griffier de strafeis van 18 tot 20 jaar hebben doorgespeeld.
'Oneerlijk proces'
De verdediging herhaalde toen bang te zijn voor een oneerlijk proces als de telefoontaps met informatie van een griffier niet goed onderzocht werden. Advocaat Van der Biezen wilde goed uitgezocht hebben of de griffier vitale informatie had doorgegeven aan de verdachten.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.