Cocaïne in borstharen: vier vragen aan een deskundige

BREDA - De tweede dag van de rechtszaak tegen Marco Kroon ging over zes borstharen. Is het onderzoek van zes borstharen voldoende om vermeend cocaïnegebruik aan te tonen of niet? Dat was de hamvraag, waar de opgevoerde deskundigen het niet over eens waren. Omroep Brabant vroeg Ok van der Plas, forensisch arts van de GGD West-Brabant, om opheldering.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) beweert dat er sporen van cocaïnegebruik zijn gevonden in de zes borstharen. Hoe betrouwbaar is die stelling?
"Laat ik voorop stellen dat bij het NFI deskundige mensen werken. Het is een onafhankelijk instituut dat verder geen belang heeft bij de uitkomst van dergelijke onderzoeken. En zes borstharen zou ik niet te weinig vinden. Pas als er geen haren zijn, is er te weinig. Je hebt namelijk twee soorten analyses: een kwalitatieve analyse (zijn er drugssporen) en een kwantitatieve analyse (de hoeveelheid drugs). Het gaat hier voornamelijk om een kwalitatieve analyse. En dan maakt de hoeveelheid haren niets uit."
Het NFI stelt ook dat er sprake is van meervoudig gebruik. Hoe kunnen ze dat zien?
"Hoewel ik het niet zeker weet, denk ik dat ze de haren in een aantal stukken hebben geknipt. Een haar heeft een tijdlijn. Het laatste stukje is ouder dan het stukje daarvoor. Je kunt per stukje zien of er cocaïne in zit. Zitten er in meer stukjes cocaïne, dan kun je stellen dat er sprake is van meervoudig gebruik."
Dat is indrukwekkend. Is de technologie op dit gebied zo ver ontwikkeld?
"Absoluut. De detectiemethode is uiterst nauwkeurig. Minimale hoeveelheden kunnen worden aangetoond. In de Verenigde Staten zijn er zaken bekend waarbij exact kan worden teruggehaald op welk moment iemand vergiftigd is. Daar kun je het mee vergelijken. Een ander voorbeeld: op elk bankbiljet zijn de kleinste cocaïnesporen terug te vinden."
Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat de bezitter van het biljet cocaïne heeft gebruikt. Dat is ook wat in de zaak Kroon speelt. Zijn er cocaïnesporen door inname of door externe factoren?
"Als er cocaïne in haren worden gevonden, duidt dat op inname van de drugs. Dat is zeker. Maar er wordt ook gesproken over besmetting. Daar kan ik geen oordeel over vellen."