Hartenhof: De duurste attractie van De Efteling ooit

KAATSHEUVEL - De Efteling viert volgend jaar haar 60-jarig bestaan. Voor dit jubileum wil het park de bezoeker een groots cadeau aanbieden in de vorm van Aquanura, een fonteinenshow, en een nieuw sprookje, De Nieuwe Kleren van de Keizer. Als slagroom op de taart trakteert De Efteling in 2013 de bezoeker op Hartenhof in het Rijk der Fantasie. Het wordt de duurste attractie ooit in de geschiedenis van het park.
Na jarenlang de parkmascotte te zijn, krijgt Pardoes met het Rijk der Fantasie eindelijk een eigen thuis. En niet zo maar één. Centraal op het Eftelingterrein, komt 7000 m2 groot, 42,5 miljoen euro duur (anderhalf keer zoveel als de Vliegende Hollander en vier keer zoveel als Raveleijn) de darkride Hartenhof in het Rijk der Fantasie, zoals te zien op de planeet Symbolica, ontsproten aan het creatieve brein van ontwerper Henny Knoet.
Eigen plaats Pardoes
"Ik heb vanaf de jaren negentig langdurig geijverd om Pardoes een eigen plaats in het park te geven", zegt Henny Knoet op de site Eftelist, "Een vaste plek waar bezoekers hem zouden kunnen vinden, want hij liep altijd maar overal en nergens rond. Iets waaraan mensen konden zien: hier leeft, woont en slaapt Pardoes de Tovernar". Knoet wilde daarbij niet een huisje met een geanimeerde robot maar 'vooral een plek waarbij je voelde dat Pardoes er leeft, maar dat hij nét even weg is'.
Planeet Symbolica
Vele fansites speculeren over wat de grote ingreep in het pretpark in Kaatsheuvel zal betekenen. Volgens hen zal het Rijk der Fantasie het nagebouwde paleis van koning Pardulfus worden. Het kasteel staat op de planeet Symbolica waar Pardoes oorspronkelijk vandaan komt. Op deze planeet werd hij als vondeling gevonden door de oude fee Aliciana. Omdat er een duistere macht op zoek was naar de gevonden jongen, werd hij ondergebracht op het paleis Hartenhof van koning Pardulfus. Op het kasteel in Hartenstad kreeg de vondeling de schuilnaam Pardoes en werd vermomd als nar.
Onderwezen in de magie
In de tijd dat Pardoes in Hartenstad leefde, werd hij onderwezen in de magie door Grootmeester Almar. Ook sluit hij vriendschap met Pardijn de dochter van de koning. Als Pardoes de Tovernar volleerd is in de toverkunsten, werd hij naar aarde gestuurd om bewaker te worden van de fantasie. Hij reisde van Symbolica naar Kaatsheuvel waar hij twintig jaar na zijn komst naar de Efteling zijn eigen paleis krijgt, vrij naar het kasteel van zijn voogd koning Pardulfus.
In het hart van het park
Dit gebied krijgt de meest prominente plaats in het park. Centraal in het hart van De Efteling wordt de Pardoes Promenade en de Brink de plek waar het Rijk der Fantasie komt. Vanaf alle paden die naar het centrum van het pretpark leiden, zal het paleis de Hartenhof te zien zijn. De 'darkride' (een achtbaan die zich binnen afspeelt zoals Droomvlucht en Fata Morgana) neemt je mee op een tocht door het paleis.
Hoe het er uit gaat zien
Vooral hoe de attractie er precies uit gaat zien wordt er door d efansites druk gespeculeerd. Zo wordt verwacht dat in de rij naar de rit er, geheel in traditie van De Efteling, al vertelt wordt over deze wonderlijke plek. De bezoekers komen in de 'zonnenzaal', de 'cosmosgallerij' en in een gigantisch observatorium met torenhoge boekenkasten en waar acht Symbolicaanse planeten hangen die samen meer dan duizend kilo zullen wegen.
Het paleis krijgt twee opvallende torens. Eén van 25 meter en één van 22 meter hoog. Ook krijgt het kasteel een koepelgewelf van ruim achttien meter hoog. De daken zijn vol met leisteentjes belegd en zitten er roosvensters met glas-in-lood-ramen in de muren. Inclusief het karakteristieke wijnvat dat aan de Symbolicaanse torentjes met kleine raampjes hangt. Er zitten hartjes in de gotische ramen en kroontjes op de dakpunten van het koninklijk paleis.
Twee verschillende banen
Voor de liefhebbers zijn de bouwtekeningen koren op de molen om te fantaseren hoe de darkride er precies uit komt te zien. Zo spreken de fansites van over een instapperron dat is voorzien van een grote kroonluchter. Uit de bouwtekeningen zou op te maken zijn dat er twee verschillende opstapplatforms zullen komen. Deze voeden twee verschillende banen die later bij elkaar komen. Of deze banen bedoeld zijn om zoveel mogelijk mensen per uur te kunnen verwerken of om twee verschillend geprogrammeerde ritten te maken (denk aan achtbaan Joris en de draak), is ook voor de fansites nog gissen.
Hartenhof wordt gebouwd onder leiding van hoofdontwerper Sander de Bruijn, die ook Raveleijn heeft ontworpen. De Bruijn heeft een paar jaar geleden alles rond parkmascotte Pardoes overgenomen van geestelijk vader Henny Knoet. Daar valt behalve Pardoes de Tovernar, ook Prinses Pardijn en de planeet Symbolica onder. Er is van alle personages en de planeet Symbolica door Henny Knoet een uitgebreid stijlboek gemaakt, waar volgende ontwerpers als Sander de Bruijn zich door kunnen laten leiden.
Het zal met 42,5 miljoen euro de grootste investering worden in de geschiedenis van De Efteling. De enorme ingreep in het park en de grootsheid van het project heeft er al voor gezorgd dat de oplevering van het in drie fasen opgetrokken Rijk der Fantasie uitgesteld is van 2012 naar 2013. Ook al staat het los van de jubileumacties van De Efteling, toch is het de grootste en duurste traktatie die De Efteling aan haar bezoeker kan schenken.
Meer over dit onderwerp:
kaatsheuvel efteling hartenhof