Te koop: één minuut theatervoorstelling

OSS - Actrice en theatermaakster Ilse van Kollenburg uit Oss verkoopt 45 minuten van haar theatervoorstelling 'Omdat ik de beste ben'. Niet om extra geld op te halen, maar uit noodzaak omdat subsidies moeilijker te krijgen zijn.
Sponsoreenminuut.nl is ontstaan nadat de regering besloot 200 miljoen euro in de kunst- en cultuursector te bezuinigen. Hierdoor is het voor theatermakers moeilijker om subsidie te krijgen. "Ik wil het niet zien als een verloren strijd, maar als een kans om te laten zien dat we niet bij de pakken moeten neerzitten, maar het ook zonder de subsidie en de steun van het Rijk kunnen."
Zestig seconden promotie
Het project bestaat uit de verkoop van 45 keer één minuut toneel voor 250 euro, 500 euro of 1000 euro. Daarvoor krijgen de kopers niet zestig seconden aan promotie in de voorstelling, maar uitstraling op de website en kleding en kaarten voor de voorstelling.
Zelf geld ophalen
Het idee van crowdfunding, waarbij het publiek bijdraagt aan de productie, werd al toegepast in de film- en muziekindustrie. In de theaterwereld is het nieuw. "Collega-theatermakers vinden het een goed plan. In tegenstelling tot crowdfundende muzikanten, richt Van Kollenburg zich niet op het theaterpubliek, maar op ondernemers. Ze grijpt het project aan om bedrijven bij de kunstsector te betrekken. "Het is een kans om te bewijzen dat cultuur en ondernemerschap zeer goed samen kunnen gaan en elkaar zelfs versterken."
Volgens Ilse moet er niet worden geklaagd, maar worden ondernomen. "Het sponsorplan is uit pure noodzaak ontstaan en dan ga je op een creatieve manier kijken wat er mogelijk is. Er wordt veel geklaagd en ik ben het er absoluut niet mee eens dat de kraan wordt dichtgedraaid, maar ik ga niet bij de pakken neerzitten en zie dat dit dus ook mogelijk is."
Omdat ik de beste ben
Het theaterstuk ‘Omdat ik de beste ben’ is een monoloog van een zwemster op het allerhoogste niveau. De topsportster is aangekomen op het punt dat ze zich afvraagt of het haar keuze is, of dat het de opgelegde keuze van haar moeder is. Het proces van 'is het mijn keuze en zo nee, wat is dan mijn keuze?' is het thema van de monoloog. Ook komt alles wat met zwemsport te maken heeft erbij kijken zoals een strenge badmeester, diëten en haar eerste fan.
Het stuk is niet op haar eigen leven gebaseerd of dat van een ander. "Het is ontstaan uit een persoonlijke fascinatie voor gevangenschap in de breedste zin van het woord. Dus ook iets wat opgelegd is door een ander. Die fascinatie is uitgebeeld in de voorstelling."
De klok tikt
Ilse weet trots te melden dat op de eerste dag al twee bedrijven sponsoring hebben toegezegd. In september gaat ze voor de eerste keer op het Fringe Festival in Amsterdam de planken op met haar monoloog als try-out. "Er komen dan vooral programmeurs die mij hopelijk dan boeken. Festival Boulevard, in Den Bosch, staat in ieder geval op mijn lijstje."
Voor de resterende 43 minuten heeft ze nog vier maanden de tijd. Van Kollenburg verwacht tegen de tijd dat de eerste voorstelling op de planken staat meer dan de helft van haar tijd te hebben verkocht. Mocht de verkoop tegenvallen, gaat de voorstelling toch door.


Meer over dit onderwerp:
ilse van kollenburg