Zaak Linda Manders: 15 jaar cel geëist tegen Joost de G.

DEN BOSCH - Justitie eist een celstraf van vijftien jaar tegen Joost de G., die vorig jaar juli zijn vrouw Linda Manders in Veldhoven om het leven bracht. Hem wordt doodslag en opzettelijke brandstichting ten laste gelegd. Ruim honderd mensen waren aanwezig bij de rechtszaak.
De drugsverslaving van De G. leidde tot een ruzie met zijn vrouw, waarna hij haar in een waas met een hamer doodsloeg. Dat zei hij woensdag bij de rechtbank in Den Bosch.
De G., voormalig zanger van de hardcoreband Discipline, verklaarde dat er veel spanningen in de relatie met Manders waren, onder andere door zijn cocaïneverslaving. Daar was Manders fel op tegen. Zij verklaarde op de fatale donderdag in juli dat zij hem zou verlaten, waarna hij tot zijn gruweldaad kwam. De G. verklaarde ook dat het niet boterde tussen Manders en zijn dochter, die afkomstig is uit een eerdere relatie van hem.
Gasexplosie
De dag nadat hij zijn vrouw om het leven had gebracht, probeerde hij een einde aan zijn leven te maken. Hij trok de gasleiding los in hun huis, waardoor op zaterdagochtend een grote explosie ontstond. De G. overleefde zijn zelfmoordpoging echter. Hij zei woensdag dat hij blij is dat er geen andere mensen gewond zijn geraakt door de explosie. De rechter rekent hem zwaar aan dat hij in een rijtjeshuis een gasexplosie heeft veroorzaakt. Hij had kunnen weten dat het voor veel mensen een gevaar opleverde.
Emotioneel
Voor de nabestaanden van de overleden Manders was het een emotionele dag. Haar zus en vader benadrukten dat het hartverscheurend is dat Manders' zoontje leeft met de wetenschap dat op zijn zesde verjaardag zijn moeder is vermoord. Uit naam van het zoontje las de rechter een verklaring voor. Op dat moment werd ook Joost de G. erg emotioneel. Manders' zoontje kampt nog altijd met de gevolgen, hij is onder behandeling bij een psycholoog. De G. kreeg uiteindelijk het laatste woord in de rechtszaak maar op dat moment liep de tribune leeg, familieleden van Manders vertrokken uit de zaal. De G. betuigde spijt en wilde zijn medeleven aan de familie uiten.
Schadevergoeding
Woensdag werd duidelijk dat een aantal nabestaanden ook een schadevergoeding eist van de verdachte. De vader van het zoontje van Manders wil 15.000 euro en de vader van het slachtoffer eist ongeveer 13.000 euro. Het bedrijf waar Manders (en haar moeder) werkten, wil ook ruim 10.000 euro zien. Het bedrijf kreeg personele problemen na de dood van Manders.