Geen hoger beroep OM tegen Marco Kroon

ARNHEM - Justitie stelt geen hoger beroep in tegen militair Marco Kroon. De drager van de militaire Willemsorde werd op 22 april vrijgesproken van drugsbezit. De militair uit Den Bosch werd daarvan sinds vorig jaar januari verdacht.
Wel werd Kroon veroordeeld tot een boete van 750 euro en een voorwaardelijke werkstraf voor het bezit van stroomstootwapens. Het Openbaar Ministerie had 120 uur werkstraf geëist, voor drugsbezit en het bezit van de wapens. "Na grondige bestudering van het vonnis van de rechtbank Arnhem is het Openbaar Ministerie van mening dat het gerechtshof (naar alle waarschijnlijkheid) niet tot een ander oordeel zal komen", aldus het OM.
Justitie: geen commentaar
Het OM wilde verder geen commentaar geven op de beslissing om niet in hoger beroep te gaan. Verslaggever René van Hoof van Omroep Brabant, die de zaak volgde, vindt dat logisch. "Het OM heeft Kroon met veel tamtam voor de rechter gesleept en zwaar op de zaak ingezet. Uiteindelijk bleef daar bijna niets van over, behalve de stroomstootwapens. De zaak is uiteindelijk een blamage geworden voor justitie."
Reactie Kroon
Volgens zijn advocaat Geert-Jan Knoops reageerde Kroon maandagochtend 'ingetogen' toen de raadsman hem informeerde dat justitie de vrijspraak voor het bezit van cocaïne en MDMA niet meer gaat aanvechten. "Wij waarderen het dat het OM deze beslissing voor dodenherdenking heeft genomen", zegt Knoops. "Nu staat hij toch anders bij de koningin tijdens de herdenking."
De advocaat verwacht dat Defensie nu snel met zijn cliënt om tafel gaat zitten om over de toekomst te praten. "Hij heeft gewacht met solliciteren totdat zijn strafzaak was afgelopen", legt Knoops uit. "Marco hoopt nog een keer als commandant op missie te gaan. De bal ligt nu bij Defensie."
Einde aan slepende zaak
Door de bekendmaking dat het OM niet in hoger beroep gaat, komt er een einde aan een slepende zaak. In januari 2010 werd Kroon voor het eerst verdacht van drugsgebruik. In september maakte justitie bekend dat de Bossche militair en kroegeigenaar vervolgd zou worden. In november begon het proces, waarna in april de inhoudelijke behandeling van de zaak volgde.
Tijdens het proces bleek dat justitie de oorspronkelijke beschuldiging, drugsgebruik, niet hard kon maken. Het OM zwakte dat af tot drugsbezit, maar ook dat werd door de rechter van tafel geveegd vanwege gebrek aan bewijs. Kroon gaf eerder al aan af te zien van een schadeclaim als justitie niet in hoger beroep zou gaan.
Pikante details
Tijdens de zaak kwamen pikante details over het seksleven van Kroon en zijn vriendin op tafel. In smsjes naar zijn vriendin had Kroon het over 'iets lekkers'. Justitie dacht dat daarmee cocaïne werd bedoeld, maar volgens Kroon zou het gaan om lachgas.
Borstharen
De belangrijkste troef van justitie was het onderzoek naar de borstharen van Kroon. In die haren waren sporen van cocaïne gevonden, maar volgens deskundigen was niet uit te sluiten dat de drugs van buitenaf op de haren was gekomen.
De vriendin van Kroon zou nadat ze zelf coke had gebruikt met haar vingers door het borsthaar van Kroon zijn gegaan. Bovendien zouden te weinig haren onderzocht zijn, zes stuks in totaal, die ook nog eens te kort waren.
Willemsorde
Kroon is drager van de Willemsorde, de hoogste militaire onderscheiding. Die hoeft hij niet in te leveren. "Ik blijf hem met trots dragen", zei Kroon.

Meer over dit onderwerp:
marco kroon