Video

'Roemenen legaal aan het werk door maas in wet'

3 mei 2011 om 01:58
nl
Roemenen met een Hongaars paspoort kunnen in Nederland legaal aan het werk, dat zegt John van der List van het uitzendbureau voor Polen Exotic Green.
Geschreven door

Volgens Van der List van Exotic Green telt Roemenië één miljoen Roemenen die in aanmerking komen voor een Hongaars paspoort. Omdat ze Hongaarse voorouders hebben, mogen ze sinds 1 januari 2011 een tweede, Hongaars paspoort aanvragen. Met dat Hongaarse paspoort mogen ze volgens Van der List direct in de Europese Unie aan de slag.
Hotel voor Poolse arbeiders
Van der List heeft in Roemenië twee wervingskantoren opgericht waarmee Roemenen in Nederland aan een baan kunnen worden geholpen. Dinsdagavond opende Exotic Green het voormalige klooster van Welberg, Stella Maris, als hotel voor Polen. Het is verbouwd voor huisvesting van 110 Poolse arbeiders. Deze maand zullen de eerste Polen zich in het pand vestigen. Ook wordt er bij het klooster binnenkort gestart met de bouw van meer kamers voor Polen, in totaal kunnen dan bijna vierhonderd Polen terecht in het hotel.
Conflict tussen Kamp en ZLTO
Het tewerkstellen van zogeheten MOE-landers (migranten uit Midden- en Oost-Europa) veroorzaakt een conflict tussen minister Henk Kamp van Sociale Zaken en de ZLTO (de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie, ). Kamp wil per 1 juli stoppen met het geven van tewerkstellingsvergunningen voor Bulgaren en Roemen. Mensen uit Roemenië en Bulgarije zijn dan niet langer welkom om op de Nederlandse velden te werken. Volgens Kamp zijn er genoeg Nederlandse werklozen die het werk kunnen doen. De ZLTO is het daar niet mee eens. Volgens de ZLTO is het gevolg dat tuinbouwers in met name West-Brabant personeel tekort komen.
Naar Den Haag
De ZLTO maakte dinsdag bekend dat ze blijft strijden tegen het plan van Kamp. Zodat het mogelijk blijft om Bulgaren en Roemenen in de Nederlandse tuinbouwsector te laten werken. Volgende week trekt een delegatie opnieuw naar Den Haag om Kamp van hun gelijk te overtuigen.
Rechtszaak
Vorige week diende er ook een rechtszaak die de ZLTO had aangespannen tegen de minister. Daarin is geen uitspraak gedaan omdat de rechter vond dat dat niet kon. Volgens de rechter was de ZLTO als belangenbehartiger in dit conflict formeel geen partij. Maandagavond werden zo'n driehonderd tuinders in Etten-Leur bijgepraat over de stand van zaken.



App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!