Verdriet en opluchting na vondst lichaam Joep Lennarts

DEN BOSCH - Op de weblog van Joep Lennarts uit Den Bosch stromen de reacties binnen, nu het lichaam van de fotograaf woensdag eindelijk is gevonden. De 53-jarige Lennarts verdween op 23 februari en werd sindsdien vermist.
De blog van Lennarts werd sinds zijn verdwijnen bijgehouden door familie en vrienden. De persoonlijke berichten werden in vijf weken tijd ruim 20.000 keer gelezen. Woensdag werd bekend dat het lichaam van de fotograaf is gevonden in een zijtak van de Maas, aan de Crevecoeur. Uit politieonderzoek blijkt dat er geen sprake is van een misdrijf. Sinds de vermissing van Lennarts werd rekening gehouden met zelfdoding.
'Joep is terug'
Woensdagnacht schreven de nabestaanden: '4 mei, stilstaan bij de doden, twee minuten die de zee van klank doorbreken. 4 mei, stilstaan bij Joep, die eindelijk de zee van stilte doorbreekt. Joep is terug.'
Lennarts werkte jaren als fotograaf voor de stadsredactie Den Bosch van het Brabants Dagblad. Hij richtte zich als fotograaf voornamelijk op kunst. Als fotojournalist won hij verschillende categorieprijzen bij De Zilveren Camera en de International Newspaper Design Award.
Lennarts verdween op vrijdagochtend 25 februari thuis met de auto. Hij vertrok zonder geld, contactlenzen, paspoort en medicijnen. Zijn auto werd nog gezien op het fietspad bij de Hedelse brug bij Café Treurenberg, daarna ontbrak elk spoor. De politie zocht verschillende keren in de oude geniehaven nabij de Hedelsebrug in Den Bosch met duikers, bootjes, honden en sonarapparatuur. Met de weblog werden lezers op de hoogte gehouden.
Reis door rauwheid
'Het zijn wankele weken.. Op 25 februari ging fotograaf Joep Lennarts weg van huis en hij kwam niet meer terug. De verslagenheid is zo groot. Hoe moeten de mensen om hem heen zich verhouden tot de onzekerheid van een afscheid dat geen afscheid is? Daar is geen antwoord op, er is alleen een reis door deze rauwheid. Elkaar vasthouden, dichterbij elkaar zijn dan ooit en tegelijk weten dat in feite iedereen alleen op weg is in het zich opnieuw verhouden tot een schrijnende werkelijkheid.' *Dinsdag 22 maart, de 26ste dag van de verdwijning*
Medeleven
Uit de reacties op de blog blijkt dat de opluchting groot is. 'Hoe intens droevig ook, toch is het bericht van vandaag dat waarop je gewacht hebt. We leven met jullie mee, nu in de zekerheid', schrijft Kees. En Marleen meldt: 'Gelukkig een einde aan het lange wachten! Denk aan jullie.' Iemand anders noteert: 'Eindelijk een eind aan de vreselijke onzekerheid. Heel veel sterkte voor jullie allen.'
Toch overheerst het verdriet nu zeker is dat Lennarts niet meer leeft. 'Ieder sprankje hoop nu helaas definitief vervlogen. Ook ik ben er stil en ontroerd van', meldt Heidi. En Viktorien schrijft: 'Och lieve mensen, lieve mensen, dat waren rare twee minuten stilte.Tranen van ellende, opluchting, verwarring en onmacht. En een enorme echo. Ik denk aan jullie'.
De politie houdt dan ook geen rekening met een misdrijf.
Meer over dit onderwerp:
joep lennarts den bosch vermissing weblog vermist