Video

Ruben uit Tilburg herstelt goed van vliegramp Tripoli

8 mei 2011 om 22:03
nl
De 10-jarige Ruben uit Tilburg, de enige die op 12 mei 2010 de vliegramp in Tripoli overleefde, is de afgelopen twaalf maanden lichamelijk boven verwachting hersteld. De onmisbare basis daarvoor is direct na het tragische ongeval gelegd in het ziekenhuis in de Libische hoofdstad.
Geschreven door

In een exclusief interview met het Nederlands persbureau ANP zegt Rubens tante, Ingrid, dat de inmiddels 10-jarige jongen in het Libische ziekenhuis is gered. Niet alleen is zijn leven gered, maar zonder de operaties aan zijn benen, was hij er nu niet zo goed aan toe geweest. De Nederlandse artsen delen die mening. Zij vinden dat het herstel voorspoediger is verlopen dan ze hadden durven hopen.
103 doden
De ramp met vlucht 771 van de Libische maatschappij Afriqiyah Airways, onderweg van het Zuid-Afrikaanse Johannesburg naar Tripoli, kostte aan 103 mensen het leven onder wie 12 Brabanders en 58 andere Nederlanders. Het ongeluk deed zich voor vlak vóór de landing op de internationale luchthaven van Tripoli.
Ruben woont bij tante en oom
Ruben lag enkele dagen in het el-Khadra ziekenhuis in Tripoli. Artsen, onder wie arts Sedig Bendala, stabiliseerden en opereerden de uit Tilburg afkomstige jongen. Deze arts vloog ook met de jongen mee toen hij met een Libisch regeringsvliegtuig werd teruggebracht naar Nederland. Ruben reisde ten tijde van het ongeluk met zijn ouders en zijn broer, die allen de dood vonden. Na zijn ontslag uit het ziekenhuis in Nederland is de jongen in huis genomen door Ingrid, de zus van Rubens vader, en haar man.
Herdenking
In februari had het gezin naar Libië willen afreizen. Volgens Ingrid wilde Ruben zelf graag terug, al voordat zijn medische toestand dit toeliet. "Hij wil weten wat er is gebeurd", aldus Ingrid. Ook wilde hij de Libiërs laten zien hoe goed het met hem gaat.

De in Libië uitgebroken opstand tegen het bewind van dictator Kaddafi doorkruiste de reisplannen. Ruben zal niet aanwezig zijn bij de aanstaande herdenking van de ramp. Zijn tante en oom willen niet dat er foto's van de jongen worden genomen, omdat zij hem een "veilige jeugd" willen geven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.