Buren Linda Manders: "We zagen dat het niet goed was"

VELDHOVEN - Die dramatische 24 juli vorig jaar staat in het geheugen gegrift van Richard en Jolanda Prinsen en Peter van den Boomen. Zij waren de eerste die het huis aan de Boekweitstraat in Veldhoven betraden waar Joost de G. een explosie had veroorzaakt nadat hij zijn vrouw Linda Manders om het leven had gebracht.
Zowel Van den Boomen als Prinsen ogen als stoere mannen maar wat ze mee hebben gemaakt dragen ze hun hele leven zichtbaar met zich mee. Ze waren buren van Linda Manders en haar man Joost de G. Dagelijks worden ze geconfronteerd met de afgebrande woning waar het dak vanaf werd geblazen. Het huis ligt er sinds vorig jaar nog altijd hetzelfde bij.
Aangeslagen
Prinsen lag in bed en hoorde een doffe knal, glasgerinkel. Hij bedacht zich geen moment en ging naar buiten, hij ontdekte dat zijn buren in de problemen waren en ging direct het huis binnen. "In de woonkamer was het een ravage, boven zag ik Joost en Linda in bed liggen. Joost leefde nog, met z'n vieren hebben ze hem naar beneden gedragen", vertelt een aangeslagen Richard Prinsen.
'Het staat voor altijd op m'n netvlies'
Ook buurman Peter van den Boomen was erbij. "We zagen Joost en Linda op bed liggen, ik trok het laken van Linda weg en zag meteen dat het niet goed was. De verwondingen waren niet van de explosie, op bed lag ook geen puin of stof. Wat ik daar gezien heb, houd ik voor me. Maar het was geen fraai gezicht, het staat op m'n netvlies en het gaat er nooit meer af." Uit onderzoek werd duidelijk dat de jonge vrouw met een hamer om het leven was gebracht.
Lieve, gezellige, spontane meid
Naast buren waren Richard en Jolanda Prinsen en Peter van den Boomen ook goede vrienden van Linda Manders. Ze omschrijven haar als een lieve, gezellige en spontane meid. De dood van Manders heeft een stukje leven bij ze weggenomen. Van den Boomen: "We hebben nooit gemerkt dat Joost tot zoiets in staat kon zijn. Hij blijkt heel anders in elkaar te steken."
Onrust en slapen
Ondertussen slapen buurtgenoten slecht, Richard en Jolanda Prinsen sliepen zelfs een tijd beneden omdat ze bang waren dat er opnieuw iets zou kunnen gebeuren. Bij elke klap die ze horen, zitten ze rechtop in bed. De explosie gebeurde immers aan de andere kant van de slaapkamermuur. Ondertussen zijn de herinneringen voor eeuwig. Prinsen: "Wat wij hebben gezien, wil je nooit van z'n leven meemaken."
Woensdag is uitspraak in de rechtszaak, justitie heeft 15 jaar tegen Veldhovenaar Joost de G. geeïst.