Museum zet loopbanden op bedevaart-expositie

UDEN - Loopbanden staan vaak in de sportschool. Toch staan er nu ook twee in het museum voor Religieuze Kunst in Uden. Wie op de band loopt, brengt een presentatie op gang met foto's gemaakt tijdens een bedevaart naar Santiago de Compostela. Die voettocht is het onderwerp van een tentoonstelling in het museum en de loopbanden brengen de bezoeker in de juiste stemming.
In Santiago (Spanje) ligt volgens de overlevering het graf van de apostel Jacobus. Zo trekt de stad al sinds de vroege middeleeuwen pelgrims. Vorig jaar liepen er 250.000 mensen naar Santiago. Dat is het officiële getal. Waarschijnlijk zijn het er nog veel meer omdat niet iedereen zich laat registreren.
Wiesje Peels
Wie de pelgrims zijn, is te zien op de foto's die de Bredase fotografe Wiesje Peels in opdracht van het museum maakte. Ze begon bij het eindpunt en trok zo met haar camera de bedevaartgangers tegemoet. Van de duizenden foto's die ze maakte, hangen er nu tachtig in het museum.
Klooster
Een klooster in Zuid-Duitsland stond voor de tentoonstelling de pelgrimsstaf af van de heilige Brigitta. En via haar is de bezoeker dan weer terug bij het museum, want zij is de oermoeder van de zusters Birgitinessen die in het klooster naast het Udense museum wonen. Zij zijn mede-oprichters van het museum.
Uden - Santiago de Compostela
Elke bezoeker van de tentoonstelling krijgt een stappenteller. Het totaal aantal kilometers van alle bezoekers wordt bijgehouden in de hoop dat het er straks voldoende zullen zijn om virtueel de afstand van 2468 kilometer tussen Uden en Santiago de Compostela af te leggen, heen en weer. Omdat de expositie ongeveer 300 meter lopen vergt, lukt dat als 15.000 mensen de tentoonstelling hebben bezocht. Op de website van Een weg van Sterren is te zien hoeveel kilometer is afgelegd.
De tentoonstelling wordt zaterdag geopend door commissaris van de koningin Wim van der Donk.