Grote brand in palletbedrijven Zevenbergen - foto's en video

ZEVENBERGEN - Honderdduizenden pallets en een bedrijfspand zijn verwoest bij een grote brand in Zevenbergen. De brand woedde zaterdagmiddag bij palletbedrijven Europe Pallet en Wihamij Pallets. Tot in Eindhoven was de rook te zien. De politie sluit brandstichting niet uit. De recherche is zondagochtend om tien uur begonnen met sporenonderzoek.
De brand begon rond kwart voor twee bij Europe Pallet aan de Koekoeksedijk en sloeg later over naar het andere bedrijf. Om kwart voor zes zaterdagavond gaf de brandweer het sein brand meester. Het nablussen duurde tot ongeveer halfvier zaterdagnacht.
Half miljoen pallets verbrand<br>Volgens een schatting van de eigenaar van Europe Pallet zijn tussen de 400.000 en 500.000 pallets in vlammen opgegaan. De brand sloeg over naar één van de kantoorpanden van het bedrijf. Dat pand is verloren gegaan. Ook twee vrachtwagens werden verwoest door het vuur.
De brandweer vreesde dat de brand mogelijk ook over zou slaan naar het naastgelegen bedrijf De Katjang, dat ook produceert onder de naam Greenspring. Hier worden chocolade, koekjes en crackers gemaakt. Uit voorzorg werd de hal van het bedrijf nat gehouden en ontruimd. Ook naastgelegen woonboerderijen konden worden gered.
Rookwolken tot 70 kilometer verderop<br>In de wijde omgeving waren grote donkere rookwolken te zien. Zelfs in Eindhoven, zeventig kilometer verderop, was de rookpluim zichtbaar. Oogetuigen in Zevenbergen zagen <a href="http://twitter.com/#!/NinoSonneveld/status/69373126835830784" target="_blank">metershoge vlammen</a>. Verslaggeefster Bianca van Vugt typeerde de brand als "een grote open haard". Ook kwam er veel warmte van het vuur af. De rookwolken trokken naar de A16 en niet richting Zevenbergen door de oostelijke windrichting.
Niemand gewond<br>De brand begon rond kwart voor twee buiten het bedrijf waar de pallets opgestapeld waren. Er waren op dat moment geen mensen aan het werk en er is dus ook niemand gewond geraakt. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan, is nog niet duidelijk. De eigenaar van Europe Pallet speculeert over houtbroei als oorzaak. De politie wil ook brandstichting niet uitsluiten.
Geen chemische stoffen<br>Volgens de brandweer zijn er geen chemische stoffen vrijgekomen bij de brand. Er is veel rook vrijgekomen en het is niet goed om hier teveel van binnen te krijgen, maar het is niet zo ernstig als wanneer er chemische stoffen bij zouden zitten. Uit voorzorg werd aan mensen in Zevenbergen en Langeweg wel aangeraden om ramen en deuren gesloten te houden.
Crashtenders ingezet<br>Twee crashtenders van vliegbasis Gilze-Rijen en een uit Woensdrecht hebben een groot deel van de brand geblust. Deze enorme brandweerwagens laten binnen een paar minuten duizenden liters water en schuim los op de brand. De 'blusreuzen' worden voornamelijk ingezet bij vliegtuigbranden. Daarnaast waren er nog zo'n twintig brandweerwagens aanwezig en ruim honderd brandweerlieden.
De brandweer had moeite om de waterdruk op peil te houden. Ook was er behoefte aan meer bluswater. Een grote dompelpompcontainer werd opgeroepen om water uit de naastgelegen Roodevaart te halen. Een politiehelikopter vloog af en aan rond het rampgebied om de brand in kaart te brengen. De politie zette tientallen agenten in. Het nablussen duurde tot in de ochtend.
Alarmfase GRIP 2<br>De brand werd zaterdagmiddag aangeduid als GRIP 2. Dit is de hoogste alarmfase waarbij het gemeentebestuur nog niet in actie hoeft te komen. Rond kwart voor zes werd afgeschaald naar GRIP 1. Ter vergelijking: <a href="http://www.omroepbrabant.nl/?news/148410542/Brand+bij+Chemie-Pack+Moerdijk+onder+controle.aspx">de ramp bij Moerdijk</a> was GRIP 4.
Eerder brand Europe Pallet<br>Het is niet de eerste keer dat er een brand was bij Europe Pallet. Volgens de eigenaar had er op de vorige locatie van het bedrijf, in Maassluis, ook al eens brand gewoed.
Verkeerschaos in Zevenbergen<br>In Zevenbergen waren enkele wegen afgesloten vanwege de brand, waaronder de provinciale weg. De politie plaatste dranghekken op de kruising van de Blokweg met de provinciale weg. Hierdoor was het niet mogelijk om binnendoor van Zevenbergen naar Moerdijk te rijden. Dat zorgde voor veel drukte op de wegen in en rondom het dorp. Die drukte werd ook mede veroorzaakt door ramptoerisme.


Deel dit artikel: