PSV loopt Champions League mis tegen FC Groningen

GRONINGEN - PSV blijft opnieuw een jaar verstoken van de miljoenen uit de Champions League. De ploeg van trainer Fred Rutten wist zondag niet de tweede plaats veilig te stellen. PSV moest in de Euroborg FC Groningen verslaan om de voorronde van het toernooi te bereiken, maar bleef steken op 0-0. Daardoor eindigden de Eindhovenaren als derde, FC Groningen gaat de play-offs om Europees voetbal in.

Rutten zette voor de cruciale slotwedstrijd met Wilfred Bouma en Erik Pieters twee verdedigers op de bank die normaal altijd verzekerd zijn van een basisplaats. Beiden worstelen echter al weken met hun vorm en Rutten gaf daarom in de Euroborg de voorkeur aan Francisco Rodriguez en Abel Tamata. Met de geschorste Balázs Dzsudzsák miste PSV zijn topscorer.
<B>Angst voor verlies</B><br>De belangen waren voor zowel PSV als FC Groningen groot. De Eindhovenaren wisten dat ze moesten winnen om de tweede plaats binnen te halen en voor Groningen lonkte plaats vier, wat een ticket voor de Europa League zou opleveren. Bij beide ploegen regeerde op het veld de angst om te verliezen. Vooral voor rust waren de geslaagde aanvallen en kansen bijzonder schaars.
PSV raakte al na een kwartier doelman Andreas Isaksson kwijt. De Zweed blesseerde zich bij een botsing met Leandro Bacuna en werd vervangen door de Braziliaan Cassio Ramos. Kort voor rust raakte ook Zakaria Labyad dusdanig geblesseerd, dat hij in de tweede helft niet meer terugkeerde op het veld. Met Otman Bakkal op de plek van Labyad ging PSV zonder al te veel overtuiging op jacht naar het noodzakelijke doelpunt.
<B>Missen voor open doel</B><br>Wat PSV ook probeerde, er lukte nauwelijks iets. Zelfs voor open doel kregen de mannen van Rutten de bal er niet in. Ola Toivonen had in de 55e minuut de hoek voor het uitzoeken, maar schoof de bal op onverklaarbare wijze naast. Die misser leek ook het laatste restje geloof bij de Eindhovenaren weg te spoelen. Groningen was vanaf dat moment de betere ploeg, maar ook de thuisclub slaagde niet in de missie om te winnen.
Na de rode kaart van PSV'er Hutchinson, een kwartier voor tijd, kregen beide ploegen nog kansen op de winst. Het bleef echter bij 0-0, waardoor na afloop zowel de spelers van PSV als Groningen teleurgesteld afdropen.
<B>Toekomst Rutten</B><br>Trainer Fred Rutten van PSV bleef na afloop van de teleurstellende wedstrijd vaag over zijn toekomst. De oefenmeester miste voor het tweede jaar op rij met de Eindhovenaren de Champions League. Hij weigerde een duidelijk antwoord te geven op de vraag of hij volgend seizoen nog bij PSV werkt. "Ik heb nog een contract tot 2012 en de manager heeft zich duidelijk uitgesproken", herhaalde Rutten steeds.
Marcel Brands, technisch manager van PSV, gaf onlangs aan Rutten niet af te rekenen op het mislopen van de landstitel. "Ik heb geweldig gewerkt met deze jongens", aldus Rutten. "De ontwikkeling van de spelers geeft een goed gevoel. Het eindresultaat is er echter niet." Hij twijfelt of ze gefaald hebben. "Misschien is de derde plaats met dit team wel het maximaal haalbare." Toch gelooft hij in het team. "Dit team biedt heel veel perspectief voor de toekomst. Maar het is wel de vraag of deze spelers bij elkaar blijven", aldus Rutten. "Voor PSV is het te hopen van wel."
<B>Blessures</B><BR>De slotwedstrijd van het seizoen tegen FC Groningen heeft behoorlijke fysieke schade veroorzaakt bij PSV. Andreas Isaksson, Zakaria Labyad en Jeremain Lens moesten zondag allen vroegtijdig met blessures naar de kant. Lens was er ogenschijnlijk het ergste aan toe; de international strompelde op krukken de Euroborg uit.
Doelman Isaksson raakte al vroeg in de wedstrijd geblesseerd aan zijn bovenbeen bij een botsing met Leandro Bacuna. Labyad kreeg kort voor rust een schop op zijn enkel. "Hij wilde zelf nog wel verder, maar ik heb uiteindelijk het besluit genomen dat het beter was hem eruit te halen", aldus trainer Fred Rutten. Lens werd twintig minuten voor tijd hard geraakt op zijn enkel.
De PSV'ers spelen woensdag nog een oefenwedstrijd tegen SV Someren en gaan daarna op vakantie.Meer over dit onderwerp:
psv fc groningen
Deel dit artikel: