Video

Moeder Denise Schouten: 'Ik zwijg niet voor schadevergoeding'

16 mei 2011 om 12:35
nl
Justitie wilde de zaak rond de dood van Denise Schouten uit Tilburg afkopen. Dat zegt de advocaat van de familie Schouten, John Brökling.
Geschreven door

De familie is niet op het aanbod ingegaan en spant een rechtszaak aan tegen de Staat. De advocaat wil alsnog de verantwoordelijke mensen bij het Nederlands Forensisch Instituut en justitie voor de rechter krijgen. Als de familie zou tekenen had ze moeten afzien van verdere juridische stappen. Moeder Hanny Schouten zegt dat ze in ruil voor het geld ook moest zwijgen over de zaak. "Ik heb twee keer een contract gekregen waarin wordt gevraagd om mediastilte, maar de papieren liggen hier nog. Die heb ik niet getekend."

Volgens advocaat Brökling heeft Hanny Schouten de deal met Justitie onterecht opgevat als 'zwijggeld.' Er was geen druk tot zwijgen, wel is in eerste instantie gezegd dat het juridisch onderzoek met de geboden schadevergoeding zou eindigen, aldus de advocaat. "Wat moeder wil is bewijzen dat haar dochter is vergiftigd met GHB. En niet een natuurlijke dood is gestorven zoals Justitie volhoudt.'
Geld
Brökling zegt dat de schadevergoeding in de buurt komt van de juridische kosten die het gezin heeft gemaakt. Het dekt volgens hem alleen bij lange na niet de immateriële schade die de familie heeft geleden. Hanny Schouten is niet te spreken over de manier waarop de zaak wordt afgewerkt. "Minister Hirsch Ballin is bij ons thuis geweest om zijn excuses aan te bieden. Hij zou de zaak netjes afhandelen, maar alles gaat verkeerd en respectloos. En van de minister heb ik nooit meer iets gehoord."
Drankje
De Tilburgse Denise Schouten overleed in 1999 een dag nadat ze tijdens een cafébezoek onwel was geworden. Haar ouders vermoeden dat iemand iets in haar drankje had gedaan. Justitie zegt dat de oorzaak een ontsteking aan de hartspier of een hartinfarct moet zijn geweest. Later bleek dat tijdens of na sectie delen van het hart en de organen van Denise zijn verwisseld met de lichaamsdelen van een onbekende man.
Aangifte
De ouders deden aangifte tegen pathologen, een deskundige en de huidige en vroegere directeur van het Nederlands Forensisch Instituut. Het gerechtshof in Den Bosch bepaalde in augustus 2009 dat justitie de medewerkers niet hoeft te vervolgen.
Onderste steen boven
Moeder Hanny zegt nog lichaamsweefsel van haar dochter te hebben en ook haren. Ze wil met het onderzoek naar de doodsoorzaak van haar dochter doorgaan tot de onderste steen boven is. Waarschijnlijk gaat de Katholieke Universiteit Leuven opnieuw onderzoek doen naar een mogelijke vergiftiging met GHB bij Denise.

Het Ministerie van Justitie zwijgt in alle toonaarden. Ze doen geen mededelingen in deze zaak.






App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!