Video

Julien C. in cassatie tegen veroordeling

18 mei 2011 om 16:19
nl
Julien C. gaat bij de Hoge Raad in cassatie tegen zijn veroordeling voor doodslag op Jesse Dingemans uit Hoogerheide. Dat heeft zijn advocaat Tim de Bont donderdagmiddag bekendgemaakt.
Geschreven door

De 26-jarige Julien C. werd woensdag veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de dood van de toen 8-jarige scholier. Dat gebeurde in 2006 op de school van Jesse. Julien C. werd diezelfde dag nog aangehouden als verdachte. De politie kamde de omgeving uit, net als de woning van C. Op zijn jas werden bloedsporen van Jesse gevonden.
Uitspraak
C. is het niet eens met zijn veroordeling én niet met de tbs die het gerechtshof in Arnhem hem oplegde, aldus zijn advocaat. De verdediging noemde de uitspraak opmerkelijk en uniek, omdat nooit eerder iemand tot tbs is veroordeeld zonder dat op enig moment een stoornis is vastgesteld. Het hof gebruikte de eigen verantwoordelijkheid om op basis van een oud rapport en alle aanwijzingen uit het dossier te oordelen dat Julien C. verminderd toerekeningsvatbaar moet zijn geweest ten tijde van de daad.

De oom van Jesse was woensdag bij de uitspraak en zei achteraf 'ontgoocheld' te zijn. "Voor ons geldt maar één straf en dat is levenslang."
Einde nog niet in zicht
Met de uitspraak leek een eind te zijn gekomen aan de zaak, die inmiddels al 4,5 jaar duurt. In 2007 veroordeelde de rechtbank in Breda Julien C. voor doodslag tot twaalf jaar cel en tbs. Het gerechtshof in Den Bosch veranderde dat in 2008 in levenslang voor moord. De Hoge Raad heropende de zaak omdat het hof de verdachte onvoldoende had gewezen op het risico dat hij liep omdat hij zijn eigen verdediging voerde. De uitspraak van het hof in Arnhem is bijna hetzelfde als de uitspraak van de rechtbank in 2007. Door de cassatie komt er voorlopig nog geen einde aan het slepende proces.

Tegen Julien C. was voor moord twintig jaar celstraf en tbs geëist. Het Openbaar Ministerie heeft nog geen beslissing genomen over een eventueel hoger beroep.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.