Video

PSV krijgt 48 miljoen van gemeente voor stadion en Herdgang

24 mei 2011 om 14:00
nl
PSV krijgt 48,4 miljoen euro van de gemeente Eindhoven. De gemeente koopt de grond onder het Philips Stadion en trainingscomplex De Herdgang van de Eindhovense club. PSV betaalt vervolgens erfpacht voor het gebruik van het onroerend goed.
Geschreven door

Dat maakte wethouder Staf Depla bekend tijdens een persconferentie van de gemeente Eindhoven.
Reddingsplan kost gemeente niets
De gemeente Eindhoven leent de 48,4 miljoen euro in Duitsland. PSV betaalt de komende veertig jaar jaarlijks 2,4 miljoen aan de gemeente voor het gebruik van de grond. De gemeente betaalt jaarlijks ongeveer twee miljoen aan rente over de lening, waardoor er volgens wethouder Depla voor de gemeente geen kosten zijn voor het reddingsplan. Na afloop van de deal over veertig jaar wil de gemeente de grond weer verkopen.
Strenge voorwaarden
In ruil voor de hulp moet PSV voldoen aan strenge voorwaarden. Het geld van de gemeente mag alleen worden gebruikt om schulden af te lossen en het vermogen te herstructureren. Daarnaast krijgt de gemeente inzicht in de planning en boekhouding van de club. Maatschappelijke activiteiten van PSV mogen niet verdwijnen en in de begroting mag PSV geen rekening meer houden met Champions League-voetbal.
Geen staatssteun
Als PSV failliet gaat, wordt de gemeente eigenaar van het stadion. De waardeontwikkeling van de grond is voor de gemeente. Volgens wethouder Depla zijn de risico's voor de gemeente zo afgedekt. Volgens Depla gaat het niet om staatssteun. "Dat zeggen al onze adviseurs", aldus de wethouder.
Geld van seizoenskaarten
De erfpacht wordt betaald van inkomsten uit de seizoenskaartenverkoop. Dat geld komt eerst terecht op een aparte rekening. Pas als de erfpacht is betaald, gaat dat geld naar PSV.
College akkoord
De meerderheid van het college is akkoord met de plannen. De gemeente steunt PSV vanwege het 'enorme maatschappelijke belang van de club voor de stad'. Wethouders Mary Fiers (PvdA) en Lenie Scholten (GroenLinks) stemden tegen. Ze vonden de deal financieel in orde, maar vinden het geen taak van de gemeente om een voetbalclub te steunen. De gemeente Eindhoven moet de komende jaren 56 miljoen euro bezuinigen.
Ook steun van Philips
Niet alleen de gemeente springt bij. Ook Philips en een aantal regionale ondernemers helpen PSV. Hoofdsponsor Philips leent de club een bedrag van 20 miljoen euro. Een aantal regionale ondernemers investeert tien miljoen in PSV. Samen met de ruim 48 miljoen van de gemeente Eindhoven wordt de vermogenspositie van PSV de komende jaren dus met 75 miljoen versterkt. Volgens directeur Tiny Sanders telt PSV in totaal 65 miljoen op bij het eigen vermogen.
Financieel in de put
PSV leed in het seizoen 2009-2010 17,5 miljoen euro verlies, en kan door de derde plek in de eredivisie ook volgend jaar niet rekenen op inkomsten uit de lucratieve Champions League. Na de presentatie van de jaarcijfers over 2009-2010 klopte de club bij de gemeente aan. "Als het niet nodig was, hadden we het niet gedaan", zei wethouder Depla over de huidige financiële situatie bij PSV.
Gevoelig
Financiële hulp aan PSV ligt gevoelig binnen de coalitie in Eindhoven. "De gemeente subsidieert professionele topsport niet'', staat in het coalitieakkoord van PvdA, VVD, GroenLinks en D66. Bij een eventuele garantstelling moeten de risico's voor de gemeente beheersbaar zijn en worden voorwaarden gesteld voor maatschappelijke inzet van PSV in de stad, zo valt af te leiden uit de afspraken die nog zijn gebaseerd op de verwachting dat het PSV-stadion moest worden uitgebreid voor het WK Voetbal in Nederland.
PSV bezuinigt
PSV levert een bijdrage aan de sanering door tien miljoen te bezuinigen. Onderdeel daarvan is het schrappen van veertien arbeidsplaatsen. De klappen vallen onder meer bij de media-afdeling en de jeugdopleiding. Ook wordt flink gesneden in overige uitgaven, waaronder premies van spelers. Volgens directeur Tiny Sanders wil PSV daarnaast een flinke stijging van het sponsorgeld, van 13 naar 18 miljoen euro. De club gaat werken met een begroting van 60 miljoen euro per jaar.



App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!