Een kijkje in het verwoeste gebied van de Kalmthoutse Heide

HUIJBERGEN - Nu de brand op de Kalmthoutse Heide onder controle is, kan de schade in het gebied worden opgemaakt. Van de 625 hectare die verwoest is door de brand, is weinig meer over, zo blijkt uit de eerste beelden van onze cameraploeg.
'Rare wind'
Volgens een woordvoerder van de brandweer was een van de redenen dat de brand zo uit de hand liep de 'rare wind'. "Op de eerste dag stond de wind in allerlei richtingen. Eerst stond de wind noord, noordoostelijk, waardoor het vuur richting een gebied trok waar mensen woonden. Toen sloeg de wind om in westelijke richting, naar de Nederlandse grens."
Het vuur kon zich zo snel verspreiden door het droge voorjaar. "Hierdoor was de heide ook droog terwijl het pijpjesgras hoog stond. Door de harde wind verspreidde het vuur zich razendsnel", aldus de woordvoerder van de brandweer.
'Uniek stukje natuur in Europa'
Burgemeester Jacobs van Kalmthout kijkt moedeloos om zich heen. "Het was een prachtig stukje natuur, uniek voor België en Europa." Tot overmaat van ramp werd het deel van de Kalmthoutse Heide verwoest waar veel fietsers en wandelaars kwamen. "Het mooiste deel, dat ook toegankelijk was voor publiek, is weg. Wat overblijft is een zwartgeblakerd maanlandschap", verzucht de burgervader.
Volgens de beheerder van het gebied zal het herstel van het gebied zo'n tien tot vijftien jaar in beslag gaan nemen.
'Grootste ecologische ramp ooit'
De brand is de grootste ecologische ramp die Vlaanderen ooit trof. Dat concludeerde het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) vrijdag. Niet alleen is het aantal vernielde hectare een record, het gaat ook om een zelfs voor Europa uniek stuk topnatuur, aldus het ANB. Dieptebranden hebben op meerdere plaatsen wortels en zaden in de bodem aangetast. Het herstel van de droge en natte heide, beide beschermd in Europa, zal volgens het ANB jaren duren en de kans is zelfs klein dat de situatie weer helemaal wordt als vroeger.
Brand onder controle
De enorme brand op de Kalmthoutse Heide is onder controle. De brandweer is nog bezig met nablussen. Lange tijd was er sprake van dat vuur ook Brabants grondgebied zou bereiken, maar zover kwam het niet. De brand brak woensdag uit.
Het natuurgebied blijft nog een week dicht en de brandweer blijft met een ploeg nog zeker anderhalve week in het gebied.

Meer over dit onderwerp:
brand 112 kalmthoutse heide huijbergen vuur ramp