Bescheiden protest tegen ontruiming studentenhuizen Eindhoven

EINDHOVEN - Als het aan wethouder Mary Fiers (PvdA) ligt, staan er binnenkort zo'n 500 studenten op straat. De LPF wilde de huisbazen dinsdagavond nog een herkansing bieden maar de overige raadsleden gingen daar uiteindelijk niet mee akkoord. In een volgende commissievergadering wordt er verder gepraat over eventuele schrijnende gevallen.
Er waren overigens niet meer dan dertig studenten aanwezig bij het protest. Het draait allemaal om vergunningen. In december 2007 besloot de gemeenteraad dat er vergunningen nodig zijn om kamers te verhuren. De huisbazen van de bestaande studentenhuizen hadden een jaar de tijd om die aan te vragen, maar deden dat niet. Nu moeten ze van de gemeente Eindhoven acuut stoppen met de verhuur van kamers. Het zou gaan om 55 studentenhuizen.
Protest
Een van de gedupeerden is Teun Verberne. Zijn huisbaas woont in Made, terwijl het nieuws over de vergunningaanvraag in een Eindhovens huis-aan-huis-blad stond. "Mijn huisbaas wist dus van niets, want hij krijgt in Made dat blaadje niet", aldus de student.
Met het protest wilden de studenten duidelijk maken dat ze over twee weken op straat staan. "We gaan op het Stadhuisplein tenten en slaapzakken neerleggen. Daarmee willen we een signaal afgeven aan de gemeenteraad die dinsdagavond vergadert in het gemeentehuis", zei Teun voorafgaand aan het protest. Hij hoopte dat hun huisbaas alsnog een vergunning kan aanvragen. "Maar dat is aan de raad."
Meer over dit onderwerp:
studentenprotest eindhoven huisvesting