Plan overname beheer A58 gepresenteerd

DEN BOSCH - Het bedrijfsleven in Brabant en Zeeland heeft woensdag een plan gepresenteerd voor overname van het beheer, onderhoud, uitbreiding en exploitatie van de A58 tussen Vlissingen en Eindhoven. Philips wil de snelweg gaan gebruiken voor een straatverlichtingsconcept dat uniek is in de wereld.

Met het verlichtingsconcept zouden files in de winter verder teruggedrongen moeten worden. Philips werkt hiermee samen met TNO.
Het plan werd woensdag aangeboden aan aan minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur. Volgens de werkgevers is het plan nodig omdat de overheid op dit moment geen geld heeft om de 'levensader voor de economie van Brabant' te verbeteren. Ze denken tien jaar tijdwinst te boeken met uitbreidingen op knelpunten op de snelweg. Tot 2040 wordt er een betere doorstroming van het verkeer gegarandeerd. "Het zou uniek
zijn als de overheid het beheer van een snelweg uit handen zou geven aan een private onderneming", aldus BZW-voorzitter en voorzitter Stichting A58 Peter Swinkels
Het wegbeheer komt in handen van een consortium met de private partijen als meerderheidsaandeelhouder, met 51 procent. De overige aandelen zijn van de overheid.
De deelnemers willen zich laten betalen op basis van een prestatiesysteem met een hogere bonus als er weinig files zijn en uit de exploitatie van reclameborden, verzorgingsplaatsen en servicestations.

Meer over dit onderwerp:
a58 overname bedrijfsleven
Deel dit artikel: