Brand papierhandel Tilburg: nablussen tot maandagmiddag

TILBURG - De rook van de afgebrande papierhandel Heijnen aan de Centaurusweg trok zondag nog over Tilburg. Ook kwamen er meldingen van stank binnen. Door de regen sloegen asdeeltjes neer. De brandweer verwacht dat het nablussen nog tot maandagmiddag gaat duren.

De papierhandel is totaal verwoest. Er raakte niemand gewond.
Ontstaan van de brand<br>Het vuur ontstond zaterdagmiddag rond kwart over vier in een container achter het bedrijf. Daarna sloegen de vlammen over op het bedrijfspand. In eerste instantie meldde de brandweer dat het vuur was ontstaan bij het naastgelegen bedrijf <a href="http://www.rioned.com/nl/home/20/home.htm" target="_blank">Rioned</a>. Dat bleek uiteindelijk niet het geval.
Onder controle<br>Voor het blussen werden ruim 160 brandweerlieden ingezet uit de verre omgeving, onder andere uit Bergen op Zoom en Breda. Tegen middernacht was het vuur onder controle. Zondagochtend vroeg werd het sein brand meester gegeven. In het pand lagen balen geperst papier. Die moeten uit elkaar worden getrokken voor het nablussen. Volgens een woordvoerder van de brandweer zijn met het nablussen nog zeker tien brandweervoertuigen in touw.
Oorzaak onbekend<br>Hoe de brand heeft kunnen ontstaan, is nog niet bekend. Toen de brand ontstond, waren er volgens de bedrijfsleider mensen aan het werk. Zij konden op tijd uit het pand komen. Er is niemand geëvacueerd. Wel moest een persoon met ademhalingsproblemen ter plekke worden geholpen.
Explosies<br>Er zijn zeker twee explosies gehoord. Rond zes uur stortte een deel van het dak in. De papierhandel kan als verloren worden beschouwd. Het naastgelegen Rioned liep wel flinke rook- en waterschade op.
Rookontwikkeling<br>In de verre omgeving van het bedrijf waren grote rookwolken te zien. Omroep Brabant kreeg onder andere meldingen binnen vanuit Best, Oisterwijk, Veldhoven, Waalwijk en Breda. Ook in Culemborg (Gelderland) was de zwarte rook te zien.
Tilburg pikzwart<br>Net na de brand was het in delen van Tilburg pikzwart door de rook. Zelfs de zon kwam er niet doorheen, zo lieten verschillende ooggetuigen weten. Ook vielen er asdeeltjes naar beneden in het centrum van Tilburg.
Gevaarlijke stoffen<br>Tijdens de brand adviseerde de brandweer ramen en deuren te sluiten. Rond halfacht zaterdagavond verstuurde politie een SMS alert met die strekking. Er zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen.
Papierhandel Heijnen<br><a href="http://www.cvbecologistics.com/eng" target="_blank">Papierhandel Heijnen</a> bestaat al sinds 1958. Het bedrijf verzamelt oud papier en perst het samen, zodat het elders kan worden gerecyceld.
Festival van het levenslied<br>Op het Festival van het Levenslied, dat zaterdagavond plaatsvond, had de brand geen invloed. Dat ging gewoon door.
Deel dit artikel: