Video

Brand legt friettent De Schuiven in Oudenbosch in de as - Foto's en video

5 juni 2011 om 16:16
nl
Een horecazaak aan de Bosschendijk in Oudenbosch is maandagmiddag uitgebrand. Het gaat om friettent De Schuiven en de inpandige Chinees Happy Valley. De brand is waarschijnlijk ontstaan in een frituurpan. Elektronicazaak Verdaas Electro, die naast de zaak ligt, heeft alleen rook- en waterschade. Om halfzes is het sein brand meester gegeven.
Geschreven door

Met een shovel is het pand met de grond gelijk gemaakt. Een scheur in de gevel van restaurant Happy Valley, waarvan het dak is ingestort, zorgde voor dreiging. Ook de zijmuur stond op instorten.
Zelf blussen
Een medewerker van de elektronicazaak heeft zelf meegeholpen met blussen. De zaak van Verdaas werd nat gehouden door de brandweer. Het dak werd door de brandweer opengemaakt om binnen te kijken.
Brandweer vertraagd?
Verdaas zei bovendien dat het lang duurde voor de brandweer er was. "Misschien wel twintig minuten", liet hij Omroep Brabant weten.Volgens de Twitter van Hulpverlening.nl zouden verschillende brandweerkorpsen te maken hebben gehad met personeelsopkomstproblemen. De woordvoerder van de politie sprak dat tegen. De brandweer zou er binnen tien minuten na de melding zijn aangekomen.
Veel brandweerkorpsen
Volgens de politie brak het vuur omstreeks twee uur uit. De oorzaak is nog niet duidelijk. Korpsen uit een groot deel van West-Brabant werden opgeroepen de brand te blussen, waaronder een hoogwerker uit Roosendaal. Ook brandweermensen uit Hoeven, Standdaarbuiten en Oud Gastel werden gealarmeerd.
Rook hangt laag
Er zijn geen zwaargewonden gevallen. Wel hebben de twee eigenaren van de eettent rook ingeademd toen ze de brand wilden blussen. Ze werden uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht, maar konden kort daarna weer naar huis. Bij de brand was sprake van flinke rookontwikkeling. De rook bleef heel laag hangen en trok richting Hoeven. Mensen in de omgeving werd geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden. Die mochten vanaf maandagavond weer open. Er zijn geen schadelijke stoffen vrijgekomen bij de brand.
Geen treinen
De friettent staat naast het spoor. Op last van de brandweer reden er tot ongeveer halfnegen geen treinen tussen Zevenbergen en Roosendaal. Voor treinreizigers werden bussen ingezet. De vertraging was vijftien tot dertig minuten.

Volgens een ooggetuige was de busregeling niet voor iedereen duidelijk. Ook zouden de vertrektijden onduidelijk zijn. "De meeste vertrokken met een auto in plaats van op een bus te wachten, waarvan niemand wist hoe laat die aan zou komen." Bij sommige reizigers zorgde de brand voor irritaties. "Fijn, de treinen rijden dus niet door de stomme brand in #oudenbosch. Nu maar wachten op die bussen #stom", aldus xxJorieke op Twitter.
Verkeer
De doorgaande route door Oudenbosch werd in verband met deze brand vanaf de Basiliek, de Parklaan en de rotonde bij de Bosschendijk en de Prof. Mulderslaan afgezet.
Bluswater
Het bluswater leverde geen probleem voor het oppervlaktewater op. Over het spoor en door het dorp lagen brandslangen om het water aan te voeren.
Populair bij scholieren
De Schuiven is voornamelijk populair bij scholieren. In het pand zit ook Chinees restaurant Happy Valley. Dit restaurant was al geruime tijd dicht en diende als extra ruimte bij de cafetaria. De friettent was wel dagelijks open.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!