Jan van Brabant College Helmond in de fout met eindexamenresultaten

7 juni 2011 om 23:01
nl
Het Jan van Brabant College in Helmond heeft per ongeluk eindexamenresultaten gepubliceerd op zijn website. Bovendien ging het niet om cijfers, maar om scores waar nog niet veel uit op te maken valt.
Geschreven door

Eindexamenleerlingen reageerden geschrokken omdat ze dachten dat het punten waren en sommigen dachten zelfs dat ze gezakt waren. De verkeerde resultaten zijn inmiddels weer van de website van de school verwijderd. Op een afgeschermd deel van de site dat alleen voor leerlingen toegankelijk is, staat dat de cijfers per abuis zijn getoond.
Had niet zichtbaar mogen zijn
Volgens algemeen directeur Lambèrt van Genugten ging het om een test die niet voor de leerlingen zichtbaar had mogen zijn. "Voordat de examencijfers bekend worden gemaakt, wilden we in een testomgeving uitproberen of alles goed werkte. Per ongeluk hebben leerlingen dat even kunnen zien. Dat kan nooit lang geweest zijn, maar tegenwoordig verspreidt zich dat snel onder de scholieren." Volgens de directeur kwam de fout door 'een combinatie van software en menselijk handelen'.
Volgende week echte resultaten
Het is niet duidelijk van hoeveel eindexamenleerlingen resultaten zijn gepubliceerd. De officiële cijfers worden volgende week woensdag en donderdag bekendgemaakt. Dan is de juiste normering toegepast. Afhankelijk van het gemiddelde resultaat van de examens in het hele land hanteert het exameninstituut Cito een strengere of mildere norm. Dan weten de leerlingen dus pas echt of ze geslaagd zijn.

Het Jan van Brabant College bestaat uit onder meer vmbo, havo en vwo. Of van alle studierichtingen cijfers zijn gepubliceerd is niet bekend.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.