Reddingsplan PSV kan doorgaan

EINDHOVEN - CDA en D66 in Eindhoven steunen het reddingsplan van de gemeente om de grond onder het PSV-stadion te kopen. Met de steun van deze partijen is er in de gemeenteraad een meerderheid voor het plan en kan het doorgaan.
Financieel gezond
De gemeente Eindhoven wil PSV met het reddingsplan weer financieel gezond maken. In totaal wil de gemeente 48 miljoen euro lenen van een Duitse bank. Daarmee koopt ze de gronden onder het PSV-stadion en het trainingscomplex. PSV krijgt de gronden in erfpacht en gaat dat de komende veertig jaar aflossen.
CDA en D66 hebben het voorstel door drie onderzoekers laten bekijken. Die komen tot de conclusie dat de aankoop van de grond voor 48 miljoen euro economisch en sociaal maatschappelijk verantwoord is. Bovendien schrijven de drie in hun brief dat de gemeente maar een beperkt en beheersbaar financieel risico loopt.
Energie
CDA en D66 gaven vrijdagmiddag een toelichting. Volgens de partijen hebben de onderzoekers Hommen, Braks en Koedijk veel tijd en energie in hun advies gestoken. Ze hebben alle stukken bestudeerd en zijn drie keer bij elkaar geweest. Ze hebben ook gesprekken gevoerd met de gemeente, PSV en externe partijen.
Instemmen
De conclusie die de drie hebben getrokken is voor CDA en D66 aanleiding in te stemmen met de steun aan PSV. Alleen als er amendementen op het voorstel worden aangenomen die het drastisch veranderen behouden de partijen zich het recht voor alsnog tegen te stemmen. Dat zullen de partijen ook doen als blijkt dat de deal indruist tegen Europese regels.
Bestuursvoorzitter van ING, Jan Hommen, gepensioneerd CDA-politicus Gerrit Braks en hoogleraar Kees Koedijk hebben de voorgenomen PSV-deal onderzocht.
Spaarpot
PSV is van plan vijf miljoen euro in een gemeentelijke spaarpot te stoppen. Dat geld wordt in mindering gebracht op het aankoopbedrag van 48 miljoen euro. PSV krijgt tien jaar lang ieder jaar een bedrag uit die spaarpot uitgekeerd. Als de club niet aan de financiële verplichtingen kan voldoen, kan de gemeente het geld inhouden.
PSV en de gemeente hebben ook afgesproken dat de club meer zal gaan doen voor de Eindhovense maatschappij. Voor de PvdA zijn die afspraken reden om volledig in te stemmen met de PSV-deal.
Stemming gemeenteraad
Dinsdagavond beslist de gemeenteraad over het steunplan voor PSV. GroenLinks, Trots op Nederland, SP en Leefbaar Eindhoven zijn tegen het voorstel. Een meerderheid van VVD en LPF is voorstander.
16.000 handtekeningen
Eerder boden PSV-supporters de Eindhovense gemeenteraad ruim 16.000 handtekeningen aan, in de hoop de raadsleden zo over de streep te trekken.