Jan van Beveren: klasse, uniek en een beetje eigenwijs

EINDHOVEN - Uit voetballand komen veel reacties op het overlijden van oud-PSV doelman Jan van Beveren. Hij wordt uit alle hoeken geroemd vanwege zijn kwaliteiten. Volgens René van de Kerkhof zou Nederland wereldkampioen zijn geworden als Van Beveren in 1974 mee had gedaan aan het WK.

In 1977 bedankte Van Beveren voor deelname aan het Nederlands elftal uit onvrede over de voorkeursbehandeling van spelers van Ajax en met name Cruijff. "Dat conflict beschouw ik als een momentopname. Soms gebeuren dingen op bepaalde momenten, maar dat is het dan ook", zegt Cruijff maandag in zijn column in de Telegraaf. Hij noemt Van Beveren 'uniek'.
Fort Lauderdale en Dallas Sidekicks<br> Jan van Beveren <a href="http://www.omroepbrabant.nl/?news/1573691283/Oud-PSV-doelman+Jan+van+Beveren+overleden.aspx">overleed</a> zondag op 63-jarige leeftijd. Dat maakte zijn familie bekend. Het is onduidelijk waaraan hij overleden is. Van Beveren keepte in zijn carrière behalve voor PSV ook voor Sparta. Na zijn vertrek uit Nederland speelde Van Beveren achtereenvolgens nog voor Fort Lauderdale Strikers en Dallas Sidekicks in de Verenigde Staten waar hij vervolgens ook bleef wonen en werken. Hij kwam 32 keer uit voor het Nederlands elftal.
KNVB<br> Michael van Praag, voorzitter van de KNVB, schrijft in een verklaring: "Jan van Beveren is veel te vroeg overleden. Hij was een van de beste keepers die Nederland heeft voortgebracht. Het is spijtig dat hij niet op een groot internationaal podium heeft kunnen laten zien hoe goed hij was. Zijn keeperswerk was kunst."
Eerbetoon<br>Kunstenaar Hans van Nooijen uit Oirschot probeerde een tijd geleden <a href="http://www.omroepbrabant.nl/?news/146262772/Mogelijk+geen+standbeeld+Jan+van+Beveren.aspx">een standbeeld</a> van Jan van Beveren te realiseren in Eindhoven maar dat ging op het laatste moment niet door. Hij verwacht dat er nu een eerbetoon aan Van Beveren zal komen. "Dat is voor 75 procent zeker, al weten we nog niet wat het precies wordt."
'Het conflict was een soort taboe'<br> Frans van Hoof had in zijn tijd als sportverslaggever bij Omroep Brabant goed contact met Van Beveren. "Mijn herinneringen aan hem zijn zeer positief en zeer dierbaar. Het was een geweldige keeper. Hij was dirigent in de zestien meter." Van Beveren en Cruijff troffen elkaar in 1978 weer voor het eerst sinds het conflict. Dat gebeurde tijdens de halve finale van de Uefa Cup tussen PSV en Barcelona. Van Hoof vroeg daarom aan zowel Van Beveren als Cruijff naar die eerste ontmoeting. "Ze wilden er geen van beiden over praten. Het conflict was toch een soort taboe."
'Zeker wereldkampioen als Van Beveren had meegedaan'<br> Oud PSV'er René van de Kerkhof noemt Van Beveren 'veruit de beste keeper ooit.' Hij had persoonlijk een goede band met Van Beveren. Ze waren elkaars slaapmaatje. Tijdens uitwedstrijden sliepen ze altijd bij elkaar op de kamer. "Het was ongelooflijk hoe hij kon keepen. Hij was een lijnkeeper pur sang." Volgens de beroemde rechtsbuiten was Nederland in 1974 zeker wereldkampioen geworden als Jan van Beveren mee had gedaan. Van de Kerkhof zag Van Beveren drie jaar geleden voor het laatst. "Bij Jan zat er nooit een grammetje vet aan, ook toen niet. Hij zag er op en top fit uit."
Beetje eigenwijs<br> "De enige keeper die ik heb meegemaakt die geen muur nodig had als er een bal op zestien meter geschoten werd", vertelt oud PSV'er Willy van de Kerkhof tegen de NOS. "Jan was een beetje eigenwijs en kon schijnbaar niet verkroppen dat Cruijff alleenheerser was in Nederlands elftal. Ik heb nog geprobeerd hem over te halen; blijf toch in de selectie en bewijs het gewoon op het veld. Maar hij kon niet tegen de wijze waarop Cruijff en consorten met het Nederlands elftal omgingen."
De klasse straalde van Van Beveren af<br> Voormalig bestuurder van PSV Jan Reker <a href="http://nos.nl/audio/251393-de-klasse-straalde-van-van-beveren-af.html." target="blank_">eert Van Beveren</a> vanwege zijn reflectie en sprongkracht. "Hij kon zweven, het was een superatleet. De klasse straalde van Van Beveren af." Volgens Tiny Sanders, algemeen directeur van PSV, verdient Van Beveren bij PSV <a href="http://www.ed.nl/sport/psv/9002197/Tiny-Sanders-Jan-voor-eeuwig-in-eregalerij.ece" target="blank_">een plek in de eregalerij</a>. "Jan was een jeugdheld. Een man met principes ook en dat maakte hem misschien nog wel groter dan hij was. Ik had daar veel respect voor. Jan van Beveren verdient bij PSV een plek in de eregalerij, voor eeuwig."
Stylist en een voorbeeld<br> Oud PSV-doelman Hans van Breukelen noemt Jan van Beveren een voorbeeld. "Een stylist, geweldige keeper. Hij was voor mij ook een voorbeeld na het incident met het Nederlands elftal. Ik heb daarna besloten dat als het mij ooit zou overkomen, ik wel zou blijven."
PSV laat op de <a href="http://www.psv.nl/Nieuws/Nieuwspagina/PSVlegende-Jan-van-Beveren-overleden.htm" target="blank_">site</a> weten diep bedroefd te zijn door het heengaan van een clubicoon. "De doelman, die van 1970 tot 1980 uitkwam voor PSV, was als speler een fenomeen en gold als één van ’s lands beste keepers aller tijden."
Deel dit artikel: