Stortvloed aan schademeldingen uit heel Brabant na noodweer

TILBURG - Het noodweer dat dinsdagavond over Brabant trok heeft gezorgd voor een stortvloed aan schademeldingen uit bijna de hele provincie. Alleen West-Brabant lijkt goed weg te komen. Het treinverkeer was zwaar ontregeld door het noodweer. Zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.
De schade was het grootst in de omgeving van Vught, Boxtel en Esch.
Veel meldingen bij Interpolis
Verzekeraar Interpolis heeft woensdag ruim 2000 schademeldingen binnengekregen als gevolg van het noodweer dat dinsdagavond over Nederland trok. De meeste meldingen kwamen uit Brabant, zo maakte de verzekeraar bekend. Volgens Interpolis gaat het vooral om water-, storm-, en hagelschade. In verschillende woningen werd ook elektronische apparatuur vernield vanwege blikseminslag. Interpolis denkt dat de schade alleen voor zijn particuliere klanten al uitkomt op 5 miljoen euro. De cijfers uit de zakelijke en agrarische markt worden later verwacht.
Noodweer het land uit
In de loop van de nacht trok het noodweer in noordoostelijke richting het land uit. Woensdag blijft het grotendeels droog en wordt het een stuk minder warm.
Spoorleed
Het treinverkeer werd dinsdagavond en -nacht zwaar ontregeld door het noodweer. Het zuiden was onbereikbaar via het spoor. Gestrande reizigers werden met bussen weggehaald. Storingsploegen van ProRail hebben het spoor op verschillende plaatsen vrijgemaakt en gerepareerd. Daarmee kon pas laat begonnen worden, omdat het eerder nog te gevaarlijk was door bliksem en vallende takken en bomen. De veiligheid van het personeel gaat voor, aldus ProRail.
Woensdagochtend nog vertragingen
De spoorbeheerder zegt dat treinreizigers woensdagochtend rekening moeten houden met vertragingen. De NS adviseert reizigers ook voor woensdag de website van de spoorwegen in de gaten te houden voor actuele reisinformatie.
Stortvloed van meldingen
In de loop van de avond kwam er een stortvloed van meldingen van stormschade in Hoogeloon, Haghorst, Waalre, Luyksgestel, Vught, Boxtel, Esch, Veldhoven, Moergestel, Veen, Eindhoven, Reusel, Helvoirt, Udenhout, Waalwijk, Middelbeers, Tilburg, Berkel-Enschot, Casteren, Deurne, Kaatsheuvel, Ulicoten, Oisterwijk, Helmond, Heusden, Baarle-Hertog, Baarle-Nassau, Geldrop, Hoogeloon, Alphen, Berkel-Enschot, Hilvarenbeek en Helmond. In onder meer Oudenbosch, Nuenen en Mierlo werden blikseminslagen gemeld waardoor de stroom of de tv soms uitviel. Vanuit Waalwijk en Kaatsheuvel werd een wervelwind gemeld.
In Eersel heeft zwembad de Albatros schade opgelopen door het noodweer. Op de snelweg A58 bij Oirschot zouden bomen op de snelweg terechtgekomen zijn.
Thuisblijven
Rijkswaterstaat adviseerde dinsdagavond mensen die niet per se de weg op moesten, thuis te blijven. Volgens Rijkswaterstaat konden de omstandigheden op de wegen gevaarlijk zijn als er zware regen- en onweersbuien met hagel vallen. Weggebruikers die toch de weg op gingen, krijgen het advies om 'de rijstijl aan de omstandigheden aan te passen'. De politie Brabant Zuid-Oost benadrukte dat mensen vooral alert moesten zijn op onverlichte wegen en straten omdat er allerlei rotzooi op de weg kan liggen.

Meer over dit onderwerp:
noodweer brabant weer regen onweer 112