Overval Amsterdam was werk van Scarfacebende

EINDHOVEN - De agressieve overval op geldtransportbedrijf Brinks in Amsterdam is volgens de politie het werk van de zogenoemde Scarfacebende. Die bende pleegde eerder een overval bij Securcash in Rotterdam. De politie achtervolgde de daders tot de Noord-Brabantlaan in Eindhoven. Daarna zijn ze mogelijk gevlucht naar het Belgische Charleroi.

<b>België</b><br>De overvallers worden ook in België gezocht voor een serie gewelddadige overvallen. Daar staat de bende, die bestaat uit zes mannen en een vrouw, bekend als de Scarfacebende. Ze kregen die naam toen ze gefilmd werden door een bewakingscamera bij een tankstation in België. Een van de mannen had zich toen verkleed als Tony Montana.
Het extreme geweld dat de bende gebruikt wordt gelinkt aan de film Scarface uit 1983. De criminelen uit die film deinzen nergens voor terug. "Ook de Vlaamse overvallers gebruiken die extreme manier van geweld. In Rotterdam werden bewakers bijvoorbeeld neergeschoten terwijl ze aan het vluchten waren voor de overvallers. Ze vormden niet eens gevaar voor de overvallers", legt de Vlaamse journalist Faroek Özgünes uit. Deze taferelen zijn kenmerkend voor de film Scarface.
<b>Opvallend</b><br>Journalist Özgünes houdt zich voor de zender VTM al tijden bezig met de zogenaamde Scarfacebende. "Het is opvallend dat ze nog niet zijn opgepakt. Er is een duidelijk signalement en toch weten ze te ontkomen", laat hij Omroep Brabant weten.
Toen de verslaggever hoorde van de overval in Amsterdam, wist hij meteen dat de Vlaamse criminelen verantwoordelijk waren. "Ik zag meteen de vergelijkingen tussen de andere overvallen uitgevoerd door de Scarfacebende." De bende gaat telkens op dezelfde manier te werk. "Ze zijn ontzettend brutaal en nemen bij iedere overval oorlogswapens mee, waaronder de Russische Kalashnikov."
<b>Overval</b><br>De overvallers van het geldtransportbedrijf in Amsterdam ontkwamen woensdag na een wilde achtervolging door het land. De politie raakte ze in de omgeving van Eindhoven kwijt. De politie moest <a href="http://www.omroepbrabant.nl/?news/157561882/John+van+den+Heuvel+Politie+niet+slagvaardig+bij+klopjacht+A2.aspx" target="_self">de achtervolging staken</a> op de Noord Brabantlaan in Eindhoven omdat de overvallers dreigden met mitrailleurs. Daardoor kwamen de levens van de agenten in gevaar. In Eindhoven werd niet geschoten. Bij de overval in Amsterdam werd met automatische wapens op de politie geschoten.
Waarschijnlijk hebben de daders voor een route door Eindhoven gekozen om hun weg richting hun thuisbasis in Charleroi voort te zetten. "Alle aanwijzingen wijzen naar de plaats Charleroi", aldus de VTM-reporter.
<b>Crash op A2</b><br>Bij de achtervolging crashte een van de vluchtauto´s op de A2 bij Waardenburg. De criminelen bedreigden een andere automobilist en gingen er volgens verschillende media met zijn Hyundai vandoor. In de uitgebrande auto vond de politie een automatisch vuurwapen, munitie en een geldbedrag. Door de crash was de <a href="http://www.omroepbrabant.nl/?news/157506882/Klopjacht+op+overvallers+gestaakt+na+bedreiging+met+mitrailleurs.aspx" target="_self">snelweg urenlang afgesloten</a> en dat zorgde voor veel verkeersproblemen in Brabant. Tijdens de achtervolging werden snelheden van 240 kilometer per uur gehaald.
<b>Geweld</b><br>In België overviel de bende juweliers, een hotel en tankstations. Daar dreigden ze al met vuurwapens. In Rotterdam werden medewerkers van Securcash <a href="http://www.rtvrijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=/News/Default/2011/april/Overvallers+SecurCash+maken+groot+geldbedrag+buit" target="_blank">beschoten tijdens de overval</a>. De verdachten zijn ook na die overval naar België gevlucht. Veel vertrouwen in een arrestatie heeft de Vlaamse journalist Özgünes niet. "Ze zullen iedere keer weer ontkomen."

Meer over dit onderwerp:
scarfacebende overval eindhoven amsterdam a2
Deel dit artikel: