Lintje voor topkok Cas Spijkers

OISTERWIJK - Topkok Cas Spijkers uit Moergestel is benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg het lintje woensdag van Commissaris van de Koningin Wim van de Donk.
Spijkers is onderscheiden vanwege zijn betekenis voor de culinaire cultuur in Nederland. Hij was een van de eerste televisiekoks, heeft meerdere kookboeken geschreven en de Cas Spijkers Academie opgericht. Van de Donk noemde hem de verpersoonlijking van waar Brabant voor wil staan: ambachtelijkheid, passie, hartelijkheid en zorgzaamheid.
Sterrenrestaurant
De chef uit Moergestel stond jarenlang achter het fornuis in restaurant de Swaen in Oisterwijk. Die zaak kreeg twee Michelinsterren. Ook was Spijkers betrokken bij de oprichting van de Alliance Gastronomique Neerlandaise en het Gilde van Nederlandse Meesterkoks.
Parel van Oisterwijk
Spijkers werd onderscheiden in Oisterwijk. Hij kreeg daar ook de lokale onderscheiding de Parel van Oisterwijk uit handen van burgemeester Hans Janssen.
Ziek
Cas Spijkers is al enige tijd ziek. Tegenover RTL Boulevard liet de kok wel weten zich op dit moment 'wel goed' te voelen. "Ook ik ben natuurlijk een hoop afgevallen en veel mensen zeggen dat het me goed staat", grapt de kok. "Pijn heb ik niet." In november vorig jaar werd slokdarmkanker bij hem geconstateerd. Hij wordt daar nog voor behandeld.

Meer over dit onderwerp:
cas spijkers