Brabantse weigerambtenaren naar nul

BREDA - Brabant moet de eerste Nederlandse provincie worden zonder weigerambtenaren. Dat zijn ambtenaren van de burgerlijke stand die vanuit gewetensbezwaren geen homohuwelijken sluiten. Homobelangenvereniging Embrace Pink uit Tilburg pleit daarvoor. Volgens de betreffende gemeenten werken daar helemaal geen weigerambtenaren.
Embrace Pink heeft daarover een brief gestuurd naar de volgens hen enige drie gemeenten in Brabant met weigerambtenaren. Volgens Embrace Pink zouden weigerambtenaren werken in Alphen-Chaam, Boxtel en Oirschot. Maar de gemeenten bestrijden dat.
Niet blij met actie
"In Boxtel worden door elke ambtenaar van de burgerlijke stand homohuwelijken gesloten", aldus Bas Schel van de gemeente Boxtel. Ook burgemeester Harrie Nuijten van Alphen-Chaam is niet blij met de actie. "Hoe komen ze erbij? Wij hebben geen ambtenaren die homohuwelijken weigeren", zegt hij in BN De Stem.
Steun van Krol
Henk Krol, hoofdredacteur van de Gaykrant en fractievoorzitter van de 50 plus partij steunt de actie. Hij heeft op het provinciehuis vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten over het aantal weigerambtenaren in Brabant.
Landelijk goed
Brabant scoort volgens Embrace Pink landelijk trouwens goed. 4,5 procent van de ambtenaren zou weigeren homostellen te trouwen. Landelijk is dat 12,5 procent. Aldus Embrace Pink. Volgens Henk Krol is het de taak van de overheid discriminatie te bestrijden. Den Haag laat dat over aan de individuele gemeenten. Daarom wil de fractievoorzitter van de provincie weten of vanuit de Bossche politiek nog actie kan worden verwacht richting de drie Brabantse gemeenten.