Hillen: bezuinigingen op defensie opnieuw bezien

HILVERSUM - Minister van Defensie Hans Hillen wil dat de bezuinigingen op zijn ministerie opnieuw worden bezien. Dat heeft hij donderdag gezegd in het tv-programma EenVandaag. Hillen vreest dat door de besparingen de veiligheid in het geding komt en wijst op het gegeven dat tegelijkertijd wel meer geld wordt uitgetrokken voor de zorg.

Hij vraagt zich af of die balans scheef raakt. "De zorg is de rest eruit aan het drukken", analyseerde de CDA-bewindsman.
<b>Brabant hard getroffen</b><br>Brabant wordt hard getroffen door de bezuinigingen op Defensie. Volgens de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging verdwijnen er <a href="http://www.omroepbrabant.nl/?news/1533861083/Bezuinigingen+Defensie+luchtmacht+weg+uit+Eindhoven.aspx">in Brabant zo'n 2000 banen</a>. De luchtmacht verdwijnt van vliegbasis Eindhoven. Op andere basissen, zoals in Oirschot, Volkel en De Peel, verdwijnen eenheden. Op de vliegbasis in Gilze-Rijen verdwijnen 150 tot 200 banen. Eerder werden de bezuinigingen al <a href="http://www.omroepbrabant.nl/?news/1562681153/Coalitie+vijf+cougarhelikopters+van+Gilze-Rijen+behouden.aspx">op een paar puntjes aangepast</a>, waardoor een aantal cougarhelikopters in Gilze-Rijen behouden blijft.
<b>In de waagschaal</b><br>"In dit kabinet moeten we 18 miljard euro bezuinigen, terwijl er in dezelfde periode 15 miljard euro in de zorg bij komt'', brengt Hillen in herinnering. "Natuurlijk is goede zorg belangrijk. Maar als wij morgen de veiligheid in de waagschaal stellen omdat wij vandaag alleen maar goede zorg willen, moeten wij die afweging nog een keertje extra maken."
<b>Veel weerstand</b><br>Hillen stelde dat er binnen Defensie veel weerstand is tegen de bezuinigingen. "Het doet heel veel au." Een woordvoerder van het departement stelde na de tv-uitzending dat de minister wel de "bezuinigingen waar hij voor heeft getekend loyaal zal uitvoeren".
<b>Niet zeuren</b><br>D66-Kamerlid Wassila Hachchi vindt dat de minister niet moet zeuren. "Omdat dit kabinet, inclusief de minister, weigert echte hervormingen in de zorg door te voeren om de zorgkosten te beheersen en de zorg betaalbaar te houden, wordt op andere posten zoals Onderwijs en Defensie hard en visieloos bezuinigd", aldus de parlementariër. "Dat is een bewuste keuze. Minister Hillen moet staan voor die keuze en niet steeds als een verongelijkt jongetje zeurend in de hoek gaan staan. Daarmee vergroot hij de onrust bij Defensie alleen maar."


Deel dit artikel: