Taskforce ruimt 500.000 wietplanten, maar heeft dat nut?

EINDHOVEN/TILBURG - De Taskforce georganiseerde criminaliteit heeft het afgelopen halfjaar 500.000 hennepplanten in beslag genomen. Die waren in totaal zo'n zestig miljoen euro waard. Dat blijkt uit een reportage van tv-programma EenVandaag. Volgens justitie is de massale wietteelt over tien jaar afgelopen. Maar een onderzoeker betwijfelt dat.
In Brabant is de afgelopen maanden beslag gelegd op zo'n drie miljoen euro en 3,5 miljoen aan aandelen van criminelen uit de drugswereld. Ook veel dure auto's zijn in beslag genomen.
24 criminele netwerken
"Bijna alle criminaliteit in Brabant hangt samen met wiet", concludeert onderzoeker Toine Spapens van de Universiteit van Tilburg. In onze provincie zijn 24 georganiseerde criminele netwerken, die geld verdienen met teelt en handel van hennep. Daarnaast houden ze zich ook bezig met mensenhandel, overvallen en wapenhandel.
'Erger dan gedacht'
Volgens korpschef Simone Steendijk van de politie Brabant Zuid-Oost is de situatie erger dan gedacht. "We hebben driehonderd zware criminelen geïdentificeerd, die zich bezig houden met drugs. Het is een lucratieve business."
250 agenten
De kosten voor de taskforce zijn enorm. 250 agenten zijn fulltime bezig met de opsporing van drugsnetwerken. Tijdens acties worden er nog eens honderden agenten ingezet. "Gemiddeld duurt het anderhalf jaar om een crimineel samenwerkingsverband op te rollen", aldus korpschef Steendijk in EenVandaag. Een simpele rekensom leert dat alleen al aan salariskosten de taskforce jaarlijks vele miljoenen kost.
Niet slim bezig
Niet iedereen is enthousiast over het werk van de taskforce. Advocaat Gitte Stevens vindt dat de overheid niet slim bezig is. "Aan de ene kant wordt met taskforces op de wietteelt ingesprongen, maar aan de andere kant mogen coffeeshops wel blijven." De advocaat denkt dat door de inzet van de taskforce de wietteelt meer verschuift van thuistelers naar 'zware jongens'.
Wat blijft er over?
Criminoloog Spapens is bang dat het heel lastig is om de drugscriminaliteit zo intensief aan te blijven pakken, omdat de politie zoveel prioriteiten heeft. "Het zou zomaar kunnen dat die prioriteiten over twee jaar anders liggen. Dan is de vraag wat er van de effecten overblijft." De korpschef denkt dat als het werk van de taskforce stopt, criminelen snel weer hun slag gaan slaan in de drugshandel. "We moeten de situatie goed blijven monitoren, want er blijft heel veel geld in te verdienen."
Over tien jaar afgelopen
Hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen is positiever over de toekomt. Hij denkt dat politie en justitie zich blijven inzetten totdat het probleem uit de wereld is. "Over tien jaar zijn we er klaar mee, dan is het afgelopen. We hebben dat met XTC ook gehad. De produktie daarvan is heel veel minder geworden. Dat gaat met de hennepteelt ook gebeuren."
Misdaadgolf in Zuidoost-Brabant
De Taskforce georganiseerde criminaliteit ging in december van start, nadat drugsbendes eind vorig jaar voor een piek in de misdaad in Brabant zorgden. Zo werd een huis in Eindhoven met een mitrailleur beschoten, moest de burgemeester van Helmond onderduiken omdat hij bedreigd werd en werd Eindhovenaar Lesley Tunk vermoord teruggevonden in Esbeek.Meer over dit onderwerp:
wietteelt taskforce hennep wiet