Pastoor mag Tilburgse klok ook van Raad van State niet luiden

DEN HAAG/ TILBURG - De Tilburgse pastoor Harm Schilder mag ook van de Raad van State de kerkklok van de Margarita Mariakerk niet voor halfacht 's ochtends luiden. Dat heeft de hoogste bestuursrechter woensdag bepaald.

Volgens de Raad van State heeft de gemeente Tilburg pastoor Harm Schilder in 2009 terecht een dwangsom opgelegd.
<b>Godsdienstvrijheid</b><br>De gemeente Tilburg en de pastoor hebben <a href="http://www.omroepbrabant.nl/?news/78362662/Kerkklokken+mogen+niet+langer+luiden.aspx" target="_blank">jarenlang ruzie</a> over het luiden van de klok voor de vroege mis op werkdagen. De gemeente vindt dat het klokgelui de geluidsnormen overschrijdt en heeft dit vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Volgens de pastoor is dat in strijd met de godsdienstvrijheid.
<b>Opnieuw ongelijk</b><br>De bestuursrechter vindt niet dat godsdienstvrijheid betekent dat de kerkklok met elk geluidsvolume of met elke duur geluid kan worden. De pastoor kreeg vorig jaar al ongelijk van <a href="http://www.omroepbrabant.nl/?news/78362662/Kerkklokken+mogen+niet+langer+luiden.aspx" target="_blank">de rechtbank</a> en nu dus ook van de Raad van State. Volgens de raad mogen gelovigen, weliswaar gedempt, toch vóór halfacht uitgenodigd worden voor de mis.
Meer over dit onderwerp:
harm schilder pastoor tilburg klok raad van state
Deel dit artikel: