Nog geen aangifte van diefstal uit kerk in Zeilberg

ZEILBERG - De werkgroep Behoud St. Willibrorduskerk Zeilberg heeft nog geen aangifte gedaan van diefstal. Volgens de politie heeft pastoor Paul Janssen vooralsnog geen strafbare feiten gepleegd door een deel van het meubilair uit de kerk te halen.
De actiegroep onderzoekt of er toch mogelijkheden zijn om de pastoor aan te klagen. Woensdag wilde de actiegroep al aangifte doen toen de politie een kijkje kwam nemen in de Willibrorduskerk. De werkgroep heeft haar hoop onder meer gevestigd op de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort. Deze dienst gaat op verzoek van de gemeente Deurne kijken of de pastoor zijn boekje te buiten is gegaan.
Vraagtekens
Het Cuypersgenootschap zet in ieder geval grote vraagtekens bij de actie van pastoor Janssen. Vorig jaar al adviseerde het de werkgroep het bisdom erop te wijzen dat voor de verplaatsing van zogeheten nagelvaste onderdelen (zoals vastgeschroefde banken) een monumentenvergunning nodig is. Het genootschap is genoemd naar de bekende Roermondse architect en ontwerper dr Pierre Cuypers. Een leerling van hem, Caspar Franssen, heeft de in 1914 gebouwde kerk getekend. Het Cuypersgenootschap zet zich in voor het behoud van bouwkundig erfgoed uit de negentiende en twintigste eeuw.
Afwachtende houding
De gemeente en de politie, die beide woensdag poolshoogte hebben genomen in de kerk, nemen nu een afwachtende houding aan. Volgens de politie lijken er alleen civielrechtelijk gezien juridische stappen mogelijk. Dan gaat het om de vraag wie eigenaar is van het meubilair en de beelden. De gemeente wacht het advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed af voordat ze mogelijk handhavend gaat optreden, zo meldt een woordvoerster. De dienst gaat onder meer inventariseren wat er is weggehaald en of dit volgens de regels is gebeurd.
Meubilair weg
Een deel van de inventaris van de kerk is deze week verwijderd, omdat de kerk sinds afgelopen weekend niet meer voor missen wordt gebruikt. De werkgroep probeert dit al jaren te voorkomen en ze denkt haar recht te kunnen halen bij het Vaticaan.
Nieuwe plek
Pastoor Paul Janssen laat in een reactie weten dat met grote zorgvuldigheid wordt gezocht naar een passende plek voor het weggehaalde meubilair. Dit komt te staan in een nieuwsbrief, die komend weekend in de kerk ligt. In die brief komt het parochiebestuur met zijn visie op het verhaal. De pastoor zegt dat hij snel moest handelen om vandalisme te voorkomen. De beelden en andere delen van de inventaris zijn overgeplaatst naar de Willibrorduskerk in het centrum van Deurne.
Monumentenwet
"Nu de kerk geen kerk meer is," verklaart pastoor Janssen, "moet ook de inventaris een andere bestemming krijgen. De Monumentenwet is hiervoor geen belemmering, omdat het meubilair niet opgenomen is in de monumentbeschrijving en dus niet valt onder de monumentale status." Hij stelt ook dat andere kerken zijn geholpen met de spullen uit de Willibrorduskerk in Zeilberg. "Zo is er in de St. Jozefkerk al lang vraag naar fatsoenlijke hostieschalen en een niet lekkende wijwateremmer," aldus pastoor Janssen.