Mandy Pijnenburg terug in Nederland: "Nu eerst een frietje met"

EINDHOVEN - Mandy Pijnenburg uit Tilburg is na vijf jaar teruggekeerd in Nederland. Op Schiphol werd ze herenigd met haar ouders. Bart Pijnenburg en Armanda Mols waren dolblij hun dochter weer in de armen te kunnen sluiten op de luchthaven. Een blije Mandy liet op een persconferentie weten dat ze 'rust gaat houden en opnieuw gaat beginnen'.
Mandy Pijnenburg is vijf jaar geleden als meisje afgereisd naar de Dominicaanse republiek en kwam dinsdag als vrouw terug in Nederland. Met een brede lach om haar lippen, hand in hand met haar zus, bloemen en een fles champagne kwam de nu 23-jarige Tilburgse de ruimte binnen waar de persconferentie gehouden werd.
Volwassener
Een tros aan microfoons voor haar neus en een spervuur aan vragen werden op Mandy Pijnenburg afgevuurd. Het meisje dat in de Dominicaanse republiek was opgepakt cocaïnesmokkel was ontspannen, lachte veel en legde helder uit wat er in vijf jaar met haar gebeurd is. Haar moeder zag het ook. "Ze is veel volwassener geworden", verklaarde haar moeder met een opgeluchte blik in haar ogen.
Gehuild
"We hebben elkaar vastgehouden en gehuild'', zei Mandy Pijnenburg. Ze kon afgelopen jaren elke vrijdag met haar ouders bellen. Pijnenburg zou aanvankelijk zaterdag vertrekken, maar dat ging niet door. De 23-jarige Tilburgse verklaarde dat ze de afgelopen jaren 'sterker, volwassener en rustiger' is geworden. "Mandy Pijnenburg is van meisje, vrouw geworden," vertelde Omroep Brabant-verslaggever Jan Waalen bij de persconferentie.
Frietje met
Voor Mandy Pijnenburg begint een lange periode van haar plekje vinden in Nederland. "Eerst maar eens een frietje met eten", zei ze op de persconferentie, "Later wil ze samen met haar zus een kledingzaak en kapsalon beginnen." Ze was zich dinsdag ook bewust van haar verantwoordelijkheden tegenover meisjes in dezelfde situatie. "Ik wil meisjes leren hoe zich te beschermen tegen Loverboys", vertelde ze met overtuiging.
Dun matrasje
Pijnenburg vertelde hoe de omstandigheden in de gevangenis waren. "Niet goed. Ik sliep soms met zijn drieën of soms met zijn vijven in één cel. Een dun matrasje was mijn bed." Het feit dat zij langer in de gevangenis zat dan haar loverboys vond ze ‘verschrikkelijk’. "Ik zou graag een keer huilen, maar ik kan het niet, ik ben veel harder geworden." Nu is het voor haar vooruit kijken. "Komende tijd is het rust nemen en weer opnieuw beginnen," aldus een opgeluchte maar vermoeide Mandy Pijnenburg, het meisje dat een vrouw werd.
Drugssmokkel
De 23-jarige Pijnenburg werd in 2006 veroordeeld wegens drugssmokkel van meer dan twintig kilo cocaïne in de Dominicaanse Republiek. In eerste instantie kreeg ze tien jaar celstraf. In hoger beroep werd deze straf gehalveerd, omdat erkend werd dat ze slachtoffer was van loverboys.
Vervelend computerprobleem
De verwachting was dat ze zaterdag zou terugkeren, maar de bureaucratie gooide roet in het eten. Vanwege een computerprobleem mocht Pijnenburg nog niet vertrekken. Dat viel haar erg zwaar, onder meer omdat ze die week ook ziek was geworden. De familie had het eveneens moeilijk, laat vader Bart Pijnenburg aan Omroep Brabant weten. De situatie zorgde volgens hem voor veel stress.
Gemengde reacties
Eind mei werd bekend dat Pijnenburg vrij zou komen. Dat riep veel reacties op op het forum van Omroep Brabant. Veel mensen wensten haar geluk. Anderen lieten juist harde woorden achter. Ook nu krijgt ze op sociale media als Twitter veel aandacht.