Mandy Pijnenburg al anderhalf jaar op vrije voeten in Dominicaanse Republiek

TILBURG - Mandy Pijnenburg uit Tilburg is al sinds november 2009 op vrije voeten. Ze had de laatste anderhalf jaar een soort huisarrest in de Dominicaanse Republiek. Ze moest op het eiland blijven en zich een keer in de maand melden bij de gevangenis.
Mandy kwam dinsdag na vijf jaar terug in Nederland. Op Schiphol werd ze herenigd met haar ouders. Een blije Mandy liet op een persconferentie weten dat ze 'rust gaat houden en opnieuw gaat beginnen'.
Loverboys mogelijk naar Dominicaanse Republiek
Dat Mandy de laatste anderhalf jaar van haar straf in vrijheid door mocht brengen, was in haar straf bepaald. Ze moest in die periode op het eiland blijven, omdat de loverboys die haar drugs lieten smokkelen anders misschien naar het eiland waren gekomen. Het loverboynetwerk waar Mandy contacten mee had, had ook hele sterke connecties in de Dominicaanse Republiek. Dit mocht niet bekend worden, want de Nederlandse autoriteiten konden Mandy's veiligheid dan niet meer garanderen. In de achttien maanden op het eiland heeft Mandy ook gewerkt.
Ook de ouders van Mandy kregen strikte instructies om niets te vertellen over de situatie van Mandy. Het feit dat de vader vanmiddag tijdens de persconferentie vertelde dat hij ‘zijn dochter in februari achter tralies zag’, heeft daar mee te maken. Het zit er bij hem nog steeds ingestampt, dat hij het niet mag hebben over de echte situatie van zijn dochter.
'Vergeten'
Volgens Ilona Brekelmans, de begeleider van Mandy Pijnenburg, is vergeten om in de inleiding van de persconferentie te vertellen dat Mandy al in 2009 op vrije voeten was. "We wilden daar geen geheim van maken, maar we het gewoon vergeten. Daarvoor bieden we onze excuses aan."
Tot dinsdagmorgen wist Schiphol ook niet dat Mandy daar zou landen. De hulpverleners wilden Mandy echt eerst achter de douane hebben, om zeker te weten dat ze veilig was.
Drugssmokkel
De 23-jarige Pijnenburg werd in 2006 veroordeeld wegens drugssmokkel van meer dan twintig kilo cocaïne in de Dominicaanse Republiek. In eerste instantie kreeg ze tien jaar celstraf. In hoger beroep werd deze straf gehalveerd, omdat erkend werd dat ze slachtoffer was van loverboys.
Meer over dit onderwerp:
mandy pijnenburg