Redactie Omroep Brabant worstelt met 'lullig' bericht bridgeclub

EINDHOVEN - Het was wel een heel expliciete tekst die in het weekblad Groeiend Best stond bij de 6e plek tijdens het plaatselijke Bridgetoernooi. Zo expliciet dat er hevig gediscussieerd werd over het onderwerp, zowel binnen als buiten Omroep Brabant.
Waar het duo Ter Horst en Thoolen op de eerste plaats eindigde, werd de zesde plek bezet door "dat lekkere ding met die dikke tieten en Herman die haar wel eens op zijn harde lul wil spietsen". De tekst zorgde voor gewetensvragen bij de presentatoren van Omroep Brabant en opschudding bij de bezoekers van onze website.
Letterlijk citaat
De eerste die zich geconfronteerd zag met een moeilijke keuze was Niek de Vries die in het radioprogramma van Kristian Westerveld het nieuws moest voorlezen. "Om halfnegen heb ik het bericht gelezen zonder de expliciete tekst te gebruiken. Ik vond het niet gepast dit om half negen op zender te zeggen," lacht Niek, "Ik zag in gedachten al voor me hoe ouders met kinderen in de auto dat bij ons op zender horen. Later heb ik overlegd met mijn chef, die zei lees maar gewoon voor, dat heb ik gedaan. Ik heb het wel ingekleed. Ik heb het over een letterlijk citaat, zo dat het duidelijk was dat het niet mijn woorden waren die zijn gebruikt."
Rode oortjes
Zijn partner in crime Kristian Westerveld had er geen enkele moeite mee zijn radiocollega te stangen met het nieuws dat hij met rode oortjes voorlas. "Er was vanaf het begin al discussie over," vertelt Kristian na zijn uitzending, "Niek zei, ‘moet ik dat echt voorlezen?’. Ach, dacht ik, laat ik de druk een beetje opvoeren, als hij het zo moet voorlezen. Als het een sportbericht was met zeven Tsjechische namen er in, had ik hem er ook mee gepest."
Hoe te brengen?
Kristian en Niek hebben van te voren goed overlegd of ze het zouden brengen en als ze dat deden hoe dan. "Ik heb toch wel even nagedacht. Moet ik het citaat er nu wel of niet er in doen? Toch heb ik in eerste instantie besloten het weg te laten," zegt Niek. Kristian licht de journalistieke keuze toe: "Je hebt het over een bepaalde tekst, alles binnen grenzen, maar mensen moeten wel weten waar het over gaat. Tenzij het heel erg op de persoon wordt gespeeld, moet je dit brengen," aldus de presentator van de ochtenduren.
TV-nieuws
Bij het tv-nieuws van Omroep Brabant zaten ze ook met het dilemma of ze de pornografische omschrijving moesten nemen in de uitzending. Daar besloten ze tot een andere oplossing. "De samensteller zei me dat ik het maar beter niet helemaal kon voorlezen", vertelt presentator Tom van den Oetelaar. "Hij zei: ‘Doe de ‘dikke tieten’ maar wel en laat de ‘de harde lul’ maar weg’. Daar was ik het mee eens. Het is dan zeven uur ’s ochtends, het is vakantietijd, kinderen zijn vrij, die zitten ook allemaal te kijken."
Reactie hoofdredacteur
Hoofdredacteur Henk Lemckert, verantwoordelijk voor deze ethische afwegingen op de redactie, legt uit waarom Omroep Brabant het nieuws heeft gebracht. "Dit nieuws valt in de categorie opmerkelijk en is dus nieuwswaardig." Lemckert legt uit waarom zowel op radio als internet de tekst volledig werd genoemd en waarom het tv-nieuws ook besloot uit de expliciete tekst te citeren. "Er is voor gekozen de tekst compleet weer te geven omdat er anders vragen ontstaan bij het bericht. Als je het hebt over een schunnige tekst, moet je die ook weergeven om volledig te zijn."
Publieke discussie
Niet alleen binnen Omroep Brabant maar ook bij het publiek woedde een hevige discussie over dit nieuws en het al dan niet letterlijk oplezen of noemen van de tekst. Zo blijkt dat er altijd berichten zijn die vragen om wat meer ethische overwegingen dan anderen. De redacteuren van Omroep Brabant worden dagelijks geconfronteerd met afwegingen die journalistiek prima kunnen, maar ethisch vraagtekens oproepen.
Deze situaties worden niet lichtzinnig bekeken, maar worden onder leiding van de hoofdredacteur serieus afgewogen. Van die gesprekken waar we bij de volgende bridgeavond eens fijn over verder kunnen bomen.