Kamervragen na artikel over overlast jongeren Helmond

EINDHOVEN - PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch heeft Kamervragen gesteld over de situatie in Helmond. Hij wil weten van de minister van Veiligheid en Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken of zij op de hoogte zijn van 'de terreur van Marokkaanse jongeren in Helmond.'
Marcouch komt woensdag naar Helmond. Het Kamerlid wil met eigen ogen zien wat er in de wijk Binnenstad-Oost speelt en gaat met jongeren en buurtbewoners praten. Eerder liet Geert Wilders al weten een werkbezoek aan Helmond te willen brengen. Hij twitterde snel op werkbezoek te willen om de bewoners te steunen.
Marcouch wil dat de camerabeelden die in de wijk worden geregistreerd, live worden gevolgd zodat direct ingegrepen kan worden als er overlast is. Dat zegt het Tweede Kamerlid in zijn Kamervragen aan de minister van Veiligheid en Justitie en de minister Binnenlandse Zaken. Ook stelt Marcouch dat het college van Helmond en de politie richting bewoners en overlastgevers de afgelopen jaren tekort geschoten is en controle over de situatie kwijt is.
Hangjongeren
Bewoners daar klagen al lange tijd over een groep Marokkaanse en Turkse hangjongeren. Ze zijn bang dat de problemen gaan escaleren en willen dat de gemeente harder optreedt. Maandag ontstond opnieuw ophef na een verhaal in dagblad De Pers, waarin journalist Arnold Karskens spreekt over een knokploeg van 150 tot 200 mensen die geformeerd zou worden om de straatterreur tegen te gaan.
Reactie politie
Politiewoordvoerder Jordi Cebrian zegt dat de politie zich niet herkent in het verhaal in De Pers. Evenmin herkende de politie zich in een soortgelijk verhaal, ruim een maand geleden in het Eindhovens Dagblad. Volgens Cebrian valt het niet te ontkennen dat er problemen zijn in de Helmondse wijk, maar niet in de mate zoals nu in De Pers wordt beschreven.
"Het is natuurlijk niet voor niks dat er een speciaal project is waarin veel instanties samenwerken om de problemen aan te pakken. En de politie wil de zaak ook niet bagatelliseren, maar zoals Karskens het afschildert, zo kennen wij de wijk niet."
Camera's
De politie had op verzoek van De Pers de meldingen op een rijtje gezet. Daar blijkt volgens Cebrian uit dat het in de wijk niet zo’n oorlogstoestand is als in De Pers wordt geschetst. Sinds juli hangen er camera’s.
De meldingen:

  • 11 mei: Aangifte mishandeling. Man geslagen door groepje jongeren op 5 mei. Man had hen aangesproken op 'gedrag' (rotzooi en herrie maken)
  • 27 mei: Melding van een prullenbak die aangestoken was.
  • 27 mei: Aangifte opgenomen van een vrouw die door een jong knulletje bedreigd zou zijn (vinger langs keel halen).
  • 30 mei: Melding overlast. Rennen, crossen met scooters, schreeuwen door groep hangjongeren.
  • 31 mei: Melding: prullenbak aangestoken.
  • 10 juni: Voordeur met vuurwerk(bom) opgeblazen. Politie heeft drie arrestaties verricht.
  • 27 juni: Melding Overlast: herrie van een groepje jongeren. Deze vluchtten bij het zien van de politiesurveillance. Geen meldingen meer gehad daarna.
  • 29 juni: Aangifte gedaan door stadswachten van belediging door een jongere. Toen zij hem vorderden te vertrekken, begon de jongen zich te verzetten en bedreigde hij de stadswachten verbaal. Jongen is door politie aangehouden.
  • 5 juli: Melding overlast jongen. Herrie, rotzooi, hangen.
  • Ook zijn er in de eerste week van augustus twee meldingen van overlast geweest.

Gemeente
Ook de gemeente Helmond heeft de indruk dat de overlast in de wijk afneemt. "Wij constateren dat de integrale en structurele aanpak van deze jongeren op individueel niveau zijn vruchten afwerpt. Deze aanpak kenmerkt zich enerzijds door de intensieve samenwerking met onze partners in de stad", luidt een deel van de verklaring.


Meer over dit onderwerp:
geert wilders helmond hangjongeren