Kamerlid Marcouch over Helmond: "Etters moeten weten wat de norm is"

DEN HAAG/HELMOND - Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch heeft woensdagmiddag een werkbezoek gebracht aan Helmond vanwege problemen in de wijk Binnenstad-Oost. Hij verwijt het college van de gemeente Helmond een te afwachtende houding.
In aanloop naar het bezoek zei het PvdA-Kamerlid woensdag tegen Omroep Brabant dat de 'etters en kwelgeesten moeten weten wat de norm is. Je gedraagt je en respecteert de ander'.
Niet voor lief nemen
Kamerlid Marcouch sprak tijdens zijn werkbezoek onder andere uitvoerig met een Helmondse vrouw, die al 43 jaar in de wijk Binnenstad-Oost woont. "Er is inderdaad veel overlast", zegt de vrouw. "Mensen worden bedreigd, vuurwerkbommen worden bij de deur gelegd, dat nemen wij niet voor lief."
De Helmondse adviseerde Marcouch om contact op te nemen met woningbouwvereniging Volksbelang, "die ook zo’n buurt gecreëerd heeft". Ze pleit voor dingen om de jongeren van straat te halen. "Ik vind dat ze voor die opgeschoten kinderen die die overlast veroorzaken iets moeten organiseren, een tehuis of een leegstaand pand, zodat ze niet de hele dag op de straat hoeven te hangen."
Overlast in de avond
Tijdens het bezoek van Marcouch was het vreedzaam op straat. "Natuurlijk, ze zitten de hele dag thuis omdat ze nu niet buiten durven te komen. Maar ’s avonds is het een heel ander verhaal, en al helemaal als het donker is. Dan halen ze rotzakkenstreken uit, laten vuilnisbakken ontploffen en doen onzedelijke dingen bij de deur, zodat mensen niet meer buiten durven te komen. Ook zeggen ze dingen als ‘wij roeien jullie uit, want dit ons pleintje’".
Over de komst van Marcouch is de Helmondse in ieder geval erg verheugd. "Heerlijk! Ik hoop dat ze zich altijd voor ons in blijven zetten."
'Reactie niet sterk'
Marcouch, zelf geboren in Marokko, zei dat de problematiek onder zijn aandacht kwam nadat hij een reactie van de wethouder van Helmond over de problemen in de wijk Binnenstad-Oost in de krant las. "Ik vond de reactie niet sterk," aldus het Tweede Kamerlid. "Het was te afhoudend. Ik hou er van dat bij intimidatie, bedreiging en criminaliteit, dat goedwillende burgers niet over straat kunnen en kinderen niet op straat kunnen spelen, dat je dan optreedt."
Hufterigheid en onbeschoft gedrag
Marcouch is stellig in zijn opvatting wat er gedaan zou moeten worden. "Hufterigheid en onbeschoft gedrag van jongeren dient te worden gecorrigeerd. Daar moet je niet over nadenken, maar tegen optreden." Hoe is volgens de PvdA'er ook duidelijk. Marcouch: "De gemeente moet dat met een groot offensief doen. Je kunt niet tegen burgers zeggen 'u kunt over twee jaar weer veilig over straat'."
Kamervragen
Dinsdag heeft Marcouch Kamervragen gesteld over de situatie in Helmond. Hij wil weten van de minister van Veiligheid en Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken of zij op de hoogte zijn van 'de terreur van Marokkaanse jongeren in Helmond'. Het Kamerlid is woensdag naar Helmond gekomen om met eigen ogen te zien wat er in de wijk Binnenstad-Oost speelt en sprak met jongeren en buurtbewoners. Eerder liet Geert Wilders al weten een werkbezoek aan Helmond te willen brengen. Hij twitterde snel op werkbezoek te willen om de bewoners te steunen.
Controle kwijt
Marcouch wil dat de camerabeelden die in de wijk worden geregistreerd, live worden gevolgd zodat direct ingegrepen kan worden als er overlast is. Ook stelt Marcouch dat het college van Helmond en de politie richting bewoners en overlastgevers de afgelopen jaren tekort geschoten is en controle over de situatie kwijt is.
Hangjongeren
Bewoners daar klagen al lange tijd over een groep Marokkaanse en Turkse hangjongeren. Ze zijn bang dat de problemen gaan escaleren en willen dat de gemeente harder optreedt. Maandag ontstond opnieuw ophef na een verhaal in dagblad De Pers, waarin journalist Arnold Karskens spreekt over een knokploeg van 150 tot 200 mensen die geformeerd zou worden om de straatterreur tegen te gaan.
Reactie politie
Politiewoordvoerder Jordi Cebrian zegt dat de politie zich niet herkent in het verhaal in De Pers. Evenmin herkende de politie zich in een soortgelijk verhaal, ruim een maand geleden in het Eindhovens Dagblad. Volgens Cebrian valt het niet te ontkennen dat er problemen zijn in de Helmondse wijk, maar niet in de mate zoals nu in De Pers wordt beschreven.