Wereldjongerendagen in Madrid - Weblog Michel van Mol

TOLEDO/MADRID - Paus Benedictus XVI heeft zondag de Wereldjongerendagen in Madrid afgesloten. Dat deed hij met een zegen. Hij onthulde verder dat de volgende Wereldjongerendagen in 2013 zullen plaatsvinden in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Michel van Mol uit Wintelre was erbij in Spanje en heeft voor Omroep Brabant een weblog bijgehouden.

Dag 8 - Kruisweg
De vrijdag van de WJD is altijd een bijzondere dag, want dan is er traditiegetrouw een kruisweg. Alleen deze editie van de WJD is dat extra bijzonder. Normaal dan loop je de kruisweg zelf langs de verschillende stages, maar hier in Madrid kwamen de stages zelf voorbij. Voor ons wat gemakkelijker vanwege de verschrikkelijke hitte vandaag in de Spaanse stad.

De kruisweg was bijzonder mooi. Hij werd voorafgegaan door de Pausmobiel met daaromheen een ontzettend groot aantal veiligheidsmensen. Daarna kwamen de verschillende stages op een soort praalwagens voorbij. Een zeer mooie ervaring van de kruisweg. Hopelijk wordt die ervaring morgen op het grote veld nog een keer overtroffen tijdens de avondwake en Zondag tijdens de Heilige Mis!

Dag 7 - Aankomst van de Paus
Paus Benedictus XVI is aangekomen in Madrid. Na officieel ontvangen te zijn op het vliegveld van Madrid, heeft hij een lange rijtoer gemaakt door de stad waar ontzettend veel jongeren aanwezig waren. Daar genoot hij zichtbaar van.
Waar wij Nederlanders erg van genoten hebben was de catechese van deze morgen. Die werd gegeven door Mgr. Van den Hende. Hij vertelde ons hoe we onszelf kunnen opbouwen in ons leven. Hij maakte de vergelijking met het bouwen van een huis. Die bouw je op een stevige rotsgrond en niet op slappe zandgrond. Bovendien ben je nooit uitgebouwd. Je blijft de rest van je leven verder ‘bouwen’ door zoveel mogelijk naar de kerk te gaan en op de eerste plaats te geloven dat Hij bestaat. Het minutenlange applaus dat hij vervolgens in ontvangst mocht nemen zegt, denk ik, genoeg!
Dag 6 - Madrid!
Vandaag zijn we vanuit Toledo aangekomen in Madrid. De temperatuur is ook hier enorm hoog. We zitten in een grote school samen met een heleboel andere Nederlanders. Nadat we ons geïnstalleerd hadden, zijn we gaan zwemmen bij het dichtbijzijnde zwembad. ’s Avonds waren we bij de openingsmis, midden in Madrid. Daar was een enorm aantal jongeren aanwezig. Ik kreeg kippevel toen we daar met zijn allen het gebed Onze Vader inzetten. Je hoort dat dan in allerlei talen: Italiaans, Spaans, Engels, Portugees en zelfs Afrikaans en Japans. Dat maakt een enorme indruk. Hoe zal dat aanstaande zondag dan wel niet zijn?

We hebben ook onze eerste catechese gekregen. Die kwam van Monseigneur Van Eijk van het aartsbisdom van Utrecht. Hij had het laatste gedeelte van de WJD-spreuk uitgewerkt voor ons: standvastig in het geloof. Hij vertelde dat we moesten proberen om zo dicht mogelijk bij Jezus te blijven in ons leven en dat Hij de brug is tussen God en de mensen. Vervolgens zijn we daar in de verschillende deelgroepen verder over gaan praten.

’s Middags hebben we helaas minder goed nieuws. Iemand uit onze deelgroep moet deze WJD verder in een rolstoel. Ook hebben we kennis gemaakt met de rolstoelonvriendelijke metro in Madrid en de gebrekkige sanitaire voorzieningen voor mensen die in een rolstoel zitten. Daardoor krijg je ontzettend veel respect voor mensen die dagelijks tussen die twee wielen in zitten!
Dag 5 - Adios!
Na 4 geweldige dagen in onze gastgezinnen hebben we vanmorgen samen met onze bisschop afscheid genomen van onze gastouders. Dit was in veel gevallen een emotioneel afscheid. De band die we in die paar dagen hebben opgebouwd is bijzonder hecht. Je deelt hetzelfde geloof, dezelfde levensopvattingen en tel daar de uitzonderlijke gastvrijheid bij op die we hebben ervaren en je zult begrijpen dat wij deze mensen nooit zullen vergeten. Maar onze reis gaat verder. Via zeer leuke en diepgaande deelgroepgesprekken in Talavera, zitten we nu in Toledo. Daar gaan we naar een groot festival samen met alle ruim 15.000 andere jongeren die in het aartsbisdom Toledo zich hebben voorbereid op de WJD in Madrid. Want daar gaan we morgen naartoe!
Dag 4 - Stilte voor de storm…
"Na twee intensieve dagen in de Spaanse hitte was er vandaag tijd voor ontspanning. We zijn met de complete groep de berg Piélago op geklommen. Deze berg is ruim 700 meter hoog. Die hoogtemeters hebben wij overwonnen in ruim 7 kilometer wandelen over onverharde paden in de snikhete Spaanse zon. Bovenop de berg staat een klooster. Daar hebben wij overheerlijke paella gegeten."
"Nadat we daar nog een tiental spelletjes hadden gespeeld, gingen we met de bus terug naar beneden en was het tijd om even uit te rusten in een zwembad. Morgen brengen we tijd door met onze gastgezinnen en hun familie en zal het dus ook een rustig dagje zijn. Stilte voor de WJD-storm van komende week!"
Dag 3 - Aanbidding van het Allerheiligste
"Zaterdag aanstaande wordt er op het grote vliegveld Cuatro Vientos een avondwake gehouden en traditiegetrouw wordt aansluitend het Allerheiligste aanbeden. In het midden van een monstrans wordt dan een geconsacreerde hostie geplaatst. Iedereen gaat vervolgens op de knieën om het AllerHeiligste, voor ons katholieken symbool voor Jezus, te aanbidden."
"Vandaag hebben wij in Toledo de prachtige monstrans gezien waarin zaterdag de geconsacreerde hostie wordt geplaatst. De monstrans is prachtig mooi, gemaakt van goud en bestaat uit verschillend lagen. Hij staat in de kathedraal van Toledo en is daar nog nooit uit geweest. Tot zaterdag in ieder geval. Dan zal hij speciaal voor deze Wereldjongerendagen uit de Kathedraal van het aartsbisdom van Toledo worden gehaald."
Dag 2 - Overweldigend ontvangst in gastbisdom Toledo
"Na een lange reis zijn we vandaag eindelijk aangekomen in het zeer warme Spanje. In het bisdom Toledo werden we enthousiast opgevangen door de lokale bevolking. Ikzelf slaap bij een wat oudere man met twee kinderen in het dorp Castillo de Balyuela. De man vertelde mij - gelukkig spreekt hij een beetje Engels - dat zijn zoon in Stuttgart werkt en zijn dochter in Madrid. Zijn vrouw werkt momenteel ook in Madrid. Met handen en voeten kunnen we ons verstaanbaar maken. De dorpbewoners hebben hun uiterste best gedaan om het ons naar de zin te maken en dat is zeker gelukt! Na een uitgebreide typisch Spaanse maaltijd kunnen wij nu tevreden gaan slapen."
Dag 1 - Rootcamp
"De WJD mogen van mij beginnen! De afgelopen twee dagen hebben de deelnemers elkaar in Nieuwkuijk leren kennen op het Rootcamp. Door spelletjes als skilopen, hints en steltenlopen zijn we sterk naar elkaar toe gegroeid als groep. Ook het thema voor de week is onder de loep genomen: 'Geworteld en Opgebouwd in Jezus Christus, Standvastig in Geloof'. De drie hoofdpunten die hieruit springen, zijn geworteld, opgebouwd en standvastig. Nadat we door bisschop Hurkmans van Den Bosch zijn gezegend, zijn we startklaar. Ik kan niet meer wachten!"
Paus Benedictus XVI
Het katholieke jongerenevenement duurt een week en bestaat uit muziek, vieringen, gebed en catechese. Ruim 1200 Nederlandse jongeren zijn erbij, onder wie 102 jongeren uit het bisdom Den Bosch. Ook bisschop Hurkmans en zes andere Nederlandse (hulp-)bisschoppen zijn afgereisd naar Madrid. Tijdens de afsluitende eucharistieviering op 21 augustus is paus Benedictus XVI aanwezig. Hij komt donderdag al aan in Madrid.
Woensdagochtend 17 augustus kwamen duizend Nederlandse jongeren bijeen in een kerk in het centrum van de stad voor een eerste catechesebijeenkomst. Bisschop Hurkmans was hierbij ook aanwezig.