Marianne Vos richt zich in Londen op wegprogramma

MEEUWEN - Marianne Vos uit Meeuwen zal zich volgend jaar bij de Olympische Spelen in Londen volledig concentreren op de wegwedstrijden. De wielrenster uit Meeuwen komt daardoor niet in actie op de baan.
Vos veroverde in 2008 in Peking de olympische titel op de puntenkoers, maar dit baanonderdeel is niet meer olympisch. Vos zou zich hierdoor op het onderdeel omnium moeten richten. Maar hier ziet ze vanaf omdat het ten koste zou gaan van haar trainingen voor op de weg.
Complexe combinatie
"De afgelopen winterperiode heeft me geleerd dat de route richting het omnium niet eenvoudig is. Het omnium vergt een zeer specifieke voorbereiding. Daarvoor moet je in de aanloop naar de Spelen heel intensief op de baan gaan trainen, hetgeen ten koste zou gaan van mijn voorbereidingen voor de wegwedstrijd en het tijdrijden. De combinatie weg en baan lijkt me daarom te complex'', lichtte Vos vrijdag voor vertrek naar Londen toe, waar ze het weg- en tijdritparkoers gaat verkennen.
Kans op titel vergroten
Vos probeerde zich eerder dit jaar voor het omnium te kwalificeren bij de WK baan in Apeldoorn maar dat mislukte. De alleskunner op de fiets is graag op veel fronten actief. Maar de wereldkampioene veldrijden, die dit seizoen al meer dan 30 overwinningen behaalde en de Giro voor vrouwen won, slaat voor Londen toch een andere weg in. Vooral ook omdat ze de afgelopen jaren bij de mondiale titelstrijd op de weg steeds naast de kampioenstrui greep.
Maximale eruit halen
"De afgelopen WK's op de weg hebben mij geleerd dat een keuze noodzakelijk is om te kunnen excelleren. Het druist eigenlijk tegen mijn natuur in, maar in Londen wil ik het maximale behalen. In samenspraak met mijn begeleiders is deze keuze gemaakt. Ik vind het belangrijk om nu hiermee naar buiten te komen zodat er duidelijkheid en rust ontstaat en we met z'n allen optimaal naar de Spelen toe kunnen werken, zodat niks het succes in de weg staat.''Meer over dit onderwerp:
marianne vos olympische spelen baan weg