"Fritz Korbach had lak aan de wereld, lak aan de rest"

EINDHOVEN - Op 66-jarige leeftijd is zondag oud-voetbaltrainer Fritz Korbach overleden aan keelkanker. Sportjournalist Vincent Ronnes uit Boxmeer schreef een paar jaar geleden een biografie over de opstandige coach onder de titel 'Onaangepast'. Ronnes: "Er is toch een karakter heengegaan".

<b>Wat voor man was Fritz Korbach?</b><br />"Lak aan de wereld, lak aan de rest, volstrekt onafhankelijk. De titel van de biografie is dan ook 'Onaangepast', want dat was hij. Dat heeft ook zijn carrière beïnvloed, als hij wat diplomatieker was geweest, was hij trainer van PSV, Feyenoord of Ajax geweest. Dat hij die kansen liet lopen, stak hem wel. Tegelijkertijd zei hij ook 'ik ben, wie ik ben'. Korbach kon bij een team een groepsproces op gang brengen. In de sfeer van ouwe-jongens-krentenbrood, met zijn allen vol er tegen aan en 's avonds aan het bier. Dat kon hij als geen ander. Dat werkt een poosje, maar dat is een keer voorbij. Dat was het Fritz Korbach-effect. Stiekem was hij ook wel een beetje trots op die term."
<b>Hoe ging de samenwerking aan de biografie?</b><br />"Het was een leuke samenwerking. Ik durf echt te zeggen, dat hij heel open was. We zochten elkaar veel op of kwamen elkaar tegen. In totaal heb ik hem bijna 25 keer gesproken. Toen was hij niet aan de drank. Hij bestelde eindeloos een dubbele espresso. Na de presentatie van het boek is dat flink misgelopen. Hij was toch een aangenamer mens als hij niet dronk. Waarom hij zoveel dronk is mij nooit echt duidelijk geworden. Als ik er naar vroeg, ging hij er niet op in. In het schrijven van het boek liet hij me helemaal vrij. Er zaten geen restricties op."
<b>Heb je nog contact met hem gehouden?</b><br />"We hadden nog wel contact. De laatste keer was drie maanden geleden. Hij was toen vol bravoure over zijn ziekte, maar je hoorde wel hoe hij verzwakt was. Het was niet meer de grote, sterke Fritz Korbach. Toen ik hoorde dat het veel slechter met hem ging, heb ik nog contact proberen te zoeken, maar heb hem niet meer kunnen bezoeken. Daar heb ik wel spijt van. Dat gevoel overheerste ook toen ik het nieuws van zijn overlijden vanmiddag hoorde. Ik werd er weemoedig van, het is toch een karakter dat is heengegaan."
<b>Wat zal er onthouden worden over Fritz Korbach?</b><br />"Het was een kleurrijke man. Hij heeft zes keer met een club weten te promoveren naar de Eredivisie. Dat is heel bijzonder. Net geen record. Toch kleeft aan hem het gevoel van net niet. Als hij op het juiste moment zijn mond had gehouden dan had hij bij grote clubs getraind. Of het dan nog Fritz Korbach was, is maar zozeer de vraag. Door de interviews heb ik een zwak gekregen voor wie hij was. Hij stond voor wie hij was. Hij was vroeger enig kind, is altijd verwend door de vrouwen om hem heen. Daardoor heeft hij nooit echt geleerd voor zichzelf te zorgen, nooit echt geleerd verantwoordelijkheid te nemen. Zo blijft hij altijd de trainer van de gemiste kansen."Deel dit artikel: