'Molukse motorclub intimideert en neemt toezicht in Bredase kroegen over'

BREDA - De van oorsprong Molukse motorclub Satudarah heeft afgelopen weekend verschillende horecazaken in Breda bezocht. Daarbij zouden mogelijk strafbare feiten zijn gepleegd. Dat heeft de politie dinsdag aan Omroep Brabant bevestigd.
Satudarah stelde zich volgens anonieme bronnen intimiderend op. Ook werden portiers bedreigd. Zij laten daarnaast weten dat Satudarah een deal heeft met een beveiligingsbedrijf uit Tilburg. De motorclub neemt het toezicht aan de deuren en zelfs in sommige Bredase kroegen over. Daardoor zouden ondernemers geen baas in eigen huis meer zijn. Bezoekers aan de binnenstad meldden Omroep Brabant dat er die nacht een beklemmende en sinistere sfeer heerste in de Bredase binnenstad.
Extra veiligheidsmaatregelen
Breda neemt voor komend weekeinde extra veiligheidsmaatregelen. De stad verwacht ondanks het feit dat de grote Harleydag dit jaar voor eerst niet doorgaat, toch veel motorliefhebbers. Burgemeester Peter van der Velden heeft het centrum en het Valkenburgpark aangeduid als veiligheidsrisicogebied. Dit besluit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om preventief te fouilleren, maakte de gemeente bekend. "Het is een relatief zwaar middel, maar we kunnen en willen onze ogen niet sluiten voor wat er gebeurt", laat de burgemeester in een verklaring weten. De politie gaat niet in op vragen over eventuele extra inzet komend weekeinde.
Reactie advocaat
Advocaat Erik Thomas die het woord voert namens Satudarah zegt dat er ophef is ontstaan toen een individueel lid van de motorclub de toegang werd geweigerd tot een horecazaak in Breda. De club heeft daarna contact gehad met de ondernemer en praat momenteel ook met de politie, zegt Thomas. "De club heeft geen zin in gezeur", zei hij dinsdag.
Harleydag
De politie doet naar aanleiding van afgelopen weekend een onderzoek naar minstens tien leden van de club. Het is onbekend of er een link is met het afschaffen van de Harleydag. Die zou aanstaande zondag in Breda zijn, maar de organisatie was het niet eens met de strenge veiligheidseisen die de gemeente Breda stelde. Bij de Harleydag van 2010 waren er signalen dat het tot een treffen zou komen tussen Satudarah en Hell's Angels.
Historie Satudarah
Satudarah MC is in 1990 in Moordrecht opgericht door negen bevriende bikers. De club wordt gezien als de Molukse evenknie van de Hell's Angels.